promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Idegen technológiát őriznek Egyiptom tiltott piramisában? Hatvan éve a közelébe sem lehet menni
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az ufóhívők szerint az építmény a Föld és az univerzum energiáit gyűjtötte be.

Egyiptom a piramisok hazája, a jól ismert gízai kőgúlákon kívül legalább 115 ilyen ősi építményt ismerünk az észak-afrikai országban. Egy részük nyitva áll a turisták előtt is, szép bevételt hozva, ám akad olyan is közöttük, amely tiltott helynek számít.

Közéjük tartozik az a két befejezetlen is, amely nincs túl messze a Gízai-fennsíktól. Szinte csak az alapjuk létezik, és a régészek a III. dinasztia idejére, vagyis Krisztus előtt 2600–2700 környékére teszik az építésük megkezdését.

Az egyikben, a szakemberek által csak Befejezetlen piramisként emlegetett építményben 60-nál is több, fekete és vörös festékanyaggal írt graffitit találtak. Szerepel köztük kártus is, vagyis egy olyan hosszúkás keret, amelybe az uralkodók nevét írták, ám ennek az írásjelei nehezen kivehetők, így nem alkalmasak a keletkezési időpont azonosítására.

Néhány kutató úgy gondolja, hogy a piramist Dzsedefré fáraó fia, Baka sírjául szánták, ám ezzel nem minden régész ért egyet. Az első tudományos leírást az 1840-es években készítették az építményről, majd a 20. század legelején tüzetesebb vizsgálat alá vették.

1954-ben a Fáraók földje (Land of the Pharaohs) című amerikai filmhez kerestek alkalmas forgatási helyszínt, és a Baka-féle piramis ehhez tökéletes választásnak tűnt, gyorsan meg is tisztították a homoktól és törmeléktől.

A 200×200 méteres alappal rendelkező piramis ekkor sem tárta fel jobban a titkát, a kutatók becslést sem tudtak adni arról, mekkorára tervezhették. A legszebb része a félig kész kamra, amelynek az alját masszív, egyenként akár 9 tonnás gránittömbökkel burkolták be.

Ezt ma már csak nagyon kevesen láthatják, a piramis ugyanis nagyon közel fekszik egy katonai bázishoz, így 1964 óta tiltott és szigorúan őrzött területnek számít. Ásatásokat sem engedélyeznek, a körülötte lévő nekropolisz tetejére katonai építményeket emeltek, a piramis aknáját pedig szemétlerakóként használják, és minden bizonnyal borzalmas állapotban van.

Néhányan úgy gondolják, hogy a helyről nem véletlenül tiltották ki a látogatókat, a piramisban ugyanis idegenek által hátrahagyott technológia található. Ezzel kapcsolatban a legtöbbször azt az ovális formájú tárgyat szokták mutogatni, amely leginkább egy fürdőkádhoz hasonlít.

Az ufóhívők szerint a piramis nem befejezetlen, hanem elpusztították. Már a 100 évvel ezelőtti régészek is elámultak a kövek megmunkálásának precizitásán, illetve rácsodálkoztak az ovális tárgyra, amit ők jobb híján szarkofágnak gondoltak.

Akik hisznek az ősi idegenek itteni jelenlétében, azok a Befejezetlen piramisról is úgy hiszik, hogy a Föld, illetve az univerzum energiáinak összegyűjtésére volt alkalmas. Az építményben különféle gázok és folyadékok mozoghattak, és a „gránitszarkofág” is egyfajta tárolóedény lehetett. A fejlett (talán Atlantiszhoz köthető) civilizációt feltehetőleg egy óriáscunami döntötte romba, minden vívmányával együtt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás