promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes dolgokat találtak a tenger mélyén, 2000 éve nem járt ott ember
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hihetetlen kincsek lapultak a tenger alján.

A Közel-Kelet térségében, illetve a Földközi-tengeren (a híres történelmi régiókban) már évezredek óta folyik a kereskedelem, a tenger szélére épült birodalmak ugyanis szoros gazdasági kapcsolatokat tartottak fent egymással, így nem is meglepő, hogy a szakértők, régészek és búvárok időnként óriási kincseket találnak a tenger mélyén. Most éppen az egyiptomi Abu Quir kikötőjében bukkantak mesés leletekre hangradar segítségével,

az óriási felfedezést pedig már be is mutattak a nagyközönségnek.

A hajó körülbelül 2000 éve süllyedhetett el, de elképesztő módon az agyagos talajba tapadt áru átvészelte az évszázadokat, és úgy tárul elénk, mintha a hajó nemrég indult volna el a kikötőből. A szakemberek azt is elárulták, hogy mi a hajó sztorija, az ugyanis akkor süllyedt a tenger mélyére, amikor ráomlottak egy közelben összeomló templom kövei. Az óriási súly pedig konzerválta a tenger mélyén a leleteket, amelyeknek értékét még felbecsülni sem lehet.

A HVG még az Európai Víz Alatti Régészeti Intézet (IEASM) elnökét, Franck Goddio-t is idézi, aki elmondta, hogy a baleset akkor következhetett be, amikor Egyiptom már régen túl volt a csúcsidőszakán, és éppen hanyatlott a birodalom. Mindez pedig a Ptolemaioszok regnálásának végén következett be.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás