promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Történelmi szenzáció: előkerülhetnek a leghíresebb királyunk csontjai, nagyon közel járunk hozzá, a fiát már azonosítottuk
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hunyadi Mátyás maradványainak megtalálása valódi tudományos siker lenne.

Egyre-másra kerülnek elő hajdani uralkodóink csontmaradványai, amelyek így végre méltó módon lehetnek eltemetve. A közelmúltban az Aranybullát kiadó II. András feltételezett sírhelyére bukkantak rá, majd I. (Szent) Lászlónak a győri hermában őrzött csontjait is sikerült egyértelműen azonosítani.

Az igazi nagy fogás azonban az lesz, ha Hunyadi Mátyás maradványai is előkerülnek, márpedig ettől a kutatók szerint már csupán néhány lépés választ el bennünket. Az igazságosnak tartott uralkodó 1490-ben hunyt el, ám a másfél évszázadig tartó török uralom alatt az ő csontjai is szétszóródtak, elvesztek.

Feltehetőleg a székesfehérvári nemzeti romkertben lévő csontkamrában (osszáriumban) hányódnak, ami természetesen méltatlan dolog, így jogos igény a felkutatásuk és méltó sírba helyezésük. De hogyan lehet mindezt fél évezred távlatából elvégezni?

Szerencsének mondható, hogy a hivatalos örökössel nem rendelkező Mátyásnak 1473-ban törvénytelen gyermeke született Edelpeck Borbálától. A bajor-osztrák apától és lengyel anyától született nemes hölgy akkoriban 23 éves lehetett, és a budai udvarban élt a magyar király mellett.

Mátyás 1470-ben ismerte meg őt Bécsben, III. Frigyes német-római császár táncmulatságokkal egybekötött találkozóján, és a pár állítólag rögtön egymásba szeretett. A magyar uralkodó akkor éppen özvegy volt, első felesége, Podjebrád Katalin 1464-ben hunyt el. Borbálát ugyan maga mellé vette, ám rangon alul nem házasodhatott, ezért a nő mindvégig a szeretőjeként, ágyasaként volt számon tartva.

Fordult a kocka, miután fiút szült neki, onnantól kezdve ugyanis egyikük sem volt biztonságban. Koller Zsolt történész szerint tucatnyi merényletet kíséreltek meg az anya és gyermeke ellen, Mátyás ezért a távolabbi Besztercebányára telepítette át őket, és erős testőrséget állított melléjük.

A gyermek, Corvin János 1504-ben halt meg, és mindössze egy évvel élte őt túl Kristóf nevű fia, azaz Mátyás unokája. Ma mindketten a lepoglavai (horvátországi) pálos kolostorban nyugszanak, és sikerült tőlük megfelelő DNS-mintát kinyerni. Ezek révén bebizonyosodott az apa-fiú leszármazás, vagyis az, hogy tényleg Corvin Jánosról és Kristófról van szó.

Belátható, hogy így már sokkal könnyebb lesz Mátyás maradványait megtalálni a székesfehérvári osszáriumban, de előbb még a kutatók megpróbálják izolálni és meghatározni a Hunyadiakra jellemző génszakaszt, amelynek birtokában felkutathatók lesznek a talán leghíresebb királyunk csontjai.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás