promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes dolgot találtak a Marson – mégis mi ez, ha nem egy kőszobor feje?
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy laikusnak nagyon nehéz mást belelátnia a furcsa tárgyba.

1997 óta róják ember készítette marsjárók a távoli vörös bolygó felszínét, és lényegében azóta folyik a vita a tudósok és ufóhívők között arról, hogy az alkalmanként felbukkanó különleges objektumok csupán természeti képződmények, vagy egy idegen civilizáció által készített tárgyak.

A Curiosity nevű rover kereken egy évtizede tartózkodik a Marson, és 2014-ben készítette azt a nagy felbontású képet, amely a közelmúltban keltette fel sokak érdeklődését. A fotón a Dingo Gap nevű hely látható, az előtérben pedig – csak a méretarányok érzékeltetése kedvéért – egy 1 méter magas dűne húzódik végig.

A mélyedés jobb oldalán, a törmelékek között található az a különös formáció, amelyet néhányan szoborfejnek tartanak. Az oldalára dőlt tárgyon valóban jól kivehetők a szemek, a hegyes orr és a karakteres arcélek, de az ember hajlamos mindenbe ilyesmit belelátni.

A földönkívüli civilizációk létezésében hívők még meg is nevezik, hogy kit ábrázol az „alkotás”: Pareidoliát, a kiváló marsi vezetőt. Akinek a létezése persze nem bizonyított, de attól még gondolhatjuk, hogy őt mintázták meg a lelkes alattvalói.

 

Fotó: NASA

A pareidolia megnevezés persze csak egyfajta vicc, ugyanis ezzel a görög eredetű szóval jelöljük azokat az illuzórikus érzeteket, amikor valamilyen bizonytalan ingert konkrétnak és tisztának tartunk. Például egy felhő formájába könnyen beleláthatunk egy állatot, vagy egy csörgőórát is láthatunk vidám „arcúnak” az éppen felfelé álló mutatói miatt.

A Curiosity marsjáró által felkeresett területen a kutatók persze másfajta érdekességeket találtak, mint a lelkes laikusok, és szobrot – legnagyobb sajnálatunkra – egyáltalán nem azonosítottak a mélyedésben. Amíg pedig nem lép ember a távoli bolygó felszínére, addig ezek a viták eldöntetlenek maradnak.

A teljes kép nagy felbontásban ITT tekinthető meg.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás