promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Föld egy élőlény, amely megpróbálja elpusztítani a rajta élő, fékevesztetté vált embert? – Beigazolódni látszik a régi elmélet
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Gaia-elmélet szerint nem sok jó vár a fajunkra a jövőben.

Az ókori görögök Gaiának nevezték a Föld istennőjét. Róla nevezték el a Gaia-elméletet, amelyet modern korunkban elsősorban a közelmúltban elhunyt angol tudós, James Lovelock nevéhez kapcsolnak.

A teória szerint bolygónk összes élő és élettelen része egységes rendszert alkot, vagyis a Föld egyfajta élőlény, amely képes befolyásolni a rendszerei működését, így az emberekre is hatással tud lenni.

Amíg fennáll az egyensúlyi helyzet, addig minden rész elégedett és boldog – mára azonban sok minden felborult, jórészt az emberi tevékenység következtében, márpedig ezt a bolygó sem hagyja válaszcsapás nélkül.

Ha hihetünk a Gaia-elméletnek, akkor a koronavírus-járvány, de akár a globális klímaváltozás is a Föld (mint élőlény) kísérlete arra, hogy megzabolázza fajunkat, és visszatérjen az egyensúlyi állapot.

A teóriában kétségkívül van logika, legalábbis jó magyarázatot nyújt azon modern jelenségekre, amelyeket az emberiség csak ritkán szokott megtapasztalni. Ezen a nyáron például Európa kétharmadát szinte példátlan aszály sújtja, amely tragikus vízszintcsökkenést okoz a Rajna folyón is, ez pedig az elmúlt félezer év legkomolyabb szárazságát jelenti.

„Lovelock arra figyelmeztet minket, hogy Gaia még azelőtt megpróbál minket elpusztítani, minthogy mi okozhatnánk benne súlyosabb károkat, aminek egyik eszköze lehet a jelenlegi világjárvány is, és éppen a szabályozómechanizmusok miatt nem kizárt, hogy később valami csúnyábbal fogunk majd szembesülni”

– olvasható az ijesztő jóslat a raketa.hu oldalon. Hiába pusztítjuk tehát az erdőket, és termeljük az üvegházhatást okozó gázokat, a bolygó hamarosan mindezért kamatostul megfizet nekünk. Lovelock szerint két dolgot tehetünk: csökkentenünk kell a kockázati tényezőket, illetve folyamatosan alkalmazkodnunk kell az elkerülhetetlennek tűnő változásokhoz.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás