promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A NASA olyan elképesztő dolgot talált a Marson, ami forradalmat indíthat el a Földön
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ha csak ezt tudjuk beszerezni a vörös bolygóról, már megérte oda menni.

Az idegen bolygók felkutatása nemcsak azért fontos az emberiség számára, hogy a Föld lakhatatlanná válása esetén legyen hová elmenekülnünk. Hanem azért is, mert a távoli égitestek kiaknázásával a nálunk ritkán előforduló anyagokhoz is nagyobb mennyiségben hozzájuthatunk.

A kutatók a Marson is rábukkantak egy különleges ásványra, amely általában vulkánkitörés eredményeként jön létre. A tridimitről van szó, ez a szilícium-dioxid magas hőmérsékleten és alacsony nyomáson létrejött polimorfja, rokona a kvarcnak, amit millió dologra tudunk használni. Nagy tömegben beszerezve forradalmi technológiai változásokat indíthat el a Földön.

Nálunk azonban rendkívül ritka, ezért örültek meg a szakemberek annak, amikor 2015-ben a NASA Curiosity marsjárója mintagyűjtés közben tridimitet is talált a vörös bolygón. Ezt akkor igen rejtélyesnek találták, mára viszont rájöttek a kialakulása módjára.

A marsjáró célpontjának számító, 154 km kiterjedésű és körülbelül 3,8 milliárd éves Gale-kráterben hajdan folyékony víz volt. Magyarán tó volt mintegy 1 milliárd esztendeje, éppen ezért szokatlan, hogy tridimit alakuljon ki a fenekén.

Egy friss tanulmány szerint a magma hosszabb ideig pihent a szokásosnál egy marsi tűzhányó magmakamrájában, ezért részben hűlni kezdett, bekövetkezett a frakcionált kristályosítás folyamata, és ennek eredményeként jött létre a ritka tridimit. A kitörés aztán szétszórta ezt a hajdani tóban és a környező folyókban.

A kutatók számára óriási örömöt jelentett, hogy az értékes anyagot meglehetősen nagy koncentrációban találták meg egy talajrétegben. A tridimit kialakulása éppen abban az időszakban történt meg, amikor a Mars egy melegebb, nedvesebb bolygóból száraz és kietlen planétává kezdett átformálódni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás