promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes dolgot találtak a Szaharában a homok alatt, évmilliókkal idősebb mint a bolygónk
Borítókép:  Profimedia / Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A vendég, amely idősebb, mint maga a vendéglátó hely.

Az elmúlt időszakban mindenki rácsavarodott az űrkutatásra, a NASA döbbenetesen sikeres projektjei, mint a marsi projekt, élén a Perseverance marsjáróval, vagy éppen a James Webb űrtávcső nagyszerű képei a világűrről, több millió embert hoztak közelebb ahhoz, hogy sokkal jobban érdekelje őket az, ami a bolygónkon kívül van. De kevesen hallottak még arról a dologról, amelyet egy éve találtak a Szaharában, és ami - mint utóbb kiderült - évmilliókkal idősebb, mint maga a bolygónk.

Ráadásul páratlan betekintést nyújt a Naprendszerünk bolygóformálódásaiba is.

A nemrégiben megtalált meteorit az eddig legismertebb láva Naprendszerünkben, és az is kiderült, hogy még sok millió évvel a Föld keletkezése előtt szilárdult meg. Szinte hihetetlen, de a kőzet korát végül 4,5 milliárd évesre becsülték a szakértők. Ez pedig 20 millió évvel idősebb így, mnt maga a Föld, amikor keletkezett, akkor a Naprendszer is csak 2 millió éve létezett.

A szakértők szerint a kő egy proroplanéta kérgének egy apró darabja lehet, a fiatal napot körülvevő gáz és por állhatott össze nagyobb sziklákká, ezek pedig egymáshoz csapódva protobolygókká állhattak össze.

(via Rakéta)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás