promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mindenki rosszul használta eddig az öntapadós jegyzetlapot, erre egy srác mutatott rá, és teljesen igaza van
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem úgy kell leválasztani a tömbről, ahogy a többség szokta.

Magyarországon is post-it néven emlegetik azt az öntapadós jegyzettömböt, amelynek a lapjaira hasznos feljegyzéseket, üzeneteket írhatunk. Ráadásul felbiggyeszthetjük őket a hűtőszekrényre, vagy egy parafatáblára, esetleg könyvjelzőként is használhatjuk.

Ahogy nápolyiból is van eredeti (Manner), úgy a post-it-nek is létezik prototípusa, amely kanárisárga színű volt, és 76×76 milliméteres. Egy Art Fry nevű férfi találta ki, mégpedig kollégája, Spencer Silver találmányára alapozva.

A kémikus Silver fejlesztett ki egy olyan ragasztóanyagot, amely rendkívül alacsony tapadásúnak bizonyult, ezért eleinte azt hitték, hogy hasznavehetetlen. De aztán rájöttek, milyen szuper tulajdonság ez, hiszen a bekent papír újrafelhasználhatóvá válik általa.

Így került piacra 1977-ben a post-it, amely a nyolcvanas években valóságos diadalútba kezdett, és ez mind a mai napig tart. Könnyen elképzelhető azonban, hogy a vásárlók többsége eddig teljesen rosszul használta, amint arra egy Ali Abdaal nevű srác a közelmúltban rávilágított.

A post-it talán legnagyobb problémája az, hogy hajlamos felgöndörödni, ami utána megnehezíti az olvasást. De éppen azért hajlik fel, mert rosszul használjuk a jegyzetlapot: nem úgy kell leválasztani a tömbről, hogy utoljára a ragacsos részt húzzuk le róla, hanem oldalról kell „letépni”, és így sík marad a felülete.

Az okos trükköt ezen a TikTok-videón is meg lehet tekinteni, és mostantól már mindenki jól használhatja a kedvenc post-it-jét:

@aliabdaal I was today years old when I realised I’ve been using postits all wrong #fyp #lifehackvideo #lifehackstiktok ♬ Funk It Up - Official Sound Studio
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás