promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szörnyet láttak többször is a Balatonban – a tó kiterjedését nézve ez nem is lenne csoda
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A magyar tenger viszont jóval sekélyebb, mint a skóciai Loch Ness.

Ha a Loch Ness tóban nem élne állítólag egy félelmetes szörny, akkor a skót állóvízre biztosan nem lenne kíváncsi ennyi turista évről évre. Mondhatnánk, hogy ennyi erővel akár a mi Balatonunkra is rá lehetne fogni, miszerint ismeretlen vízi lények tanyáznak benne, de a helyzet azért nem ilyen egyszerű.

A Loch Ness mindössze 56 négyzetkilométer kiterjedésű állóvíz, ami eltörpül a 600 négyzetkilométeres magyar tengerhez képest. Az átlagos mélysége viszont – és ebben rejlik a lényeg – 132 méter, a legmélyebb pontján pedig 227 méteres, vagyis sokkal nehezebb feltérképezni, mint a 3–3,5 méter átlagos mélységű Balatont.

Mindezzel együtt a mi tavunkról is folyamatosan az a hír járta, hogy szörny lakik benne. Találtak már benne sok millió éves fosszíliát, ami megerősítheti ezt a feltevést, és a mezozoikum idején valóban félelmetes vízi állatok éltek a területén, bár az akkor még a Tethys-óceánt jelentette, nem a mai édesvizet.

„A moszaszaurusz… akár 17,5 méteresre is megnőtt, ráadásul ők voltak a kígyók legközelebbi rokonai, ami elég izgalmas, ha figyelembe vesszük, hogy a 2000-ben előkerült csontvázra is azt mondták, hogy ősgyík vagy őskígyó maradványa lehet. A moszaszaurusz meg pont ez a kettő az egyben. És nyilván minden szörnymonda úgy indul, hogy élt itt régen valami őslény, ami máshol kihalt, de nálunk kibekkelte az elmúlt néhány százmillió évet, szóval a moszaszaurusszal az alapsztori adott”

– foglalta össze az I Love Balaton blog, amely szerint a magyar szörnynek polipfeje van, hosszú nyaka, és olyan karjai, amelyekkel bármit képes lerántani a mélybe. A Turista Magazin szintén tud erről a lényről, bár ők beszámoltak egy olyan szörnyhalról is, amelyről 2015-ben került ki egy videó a YouTube-ra.

Ennél sokkal érdekesebb az az állat, amely állítólag a közelmúltban sodródott ki a Balaton partjára. A videó alapján hasonlít a krokodilhoz, a delfinhez és az angolnához is, nem csoda tehát, hogy a közemberekből óriási megdöbbenést vált ki – bár a hír valódisága nem elég meggyőző.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás