promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mindössze 8 centiméteres emberfejet találtak, amelyről kiderült, hogy valódi
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem szörnyszülöttről van szó, hanem egy indián rituálé eredményéről.

Egy kanadai múzeumban őrzik azt a mindössze 8 centiméteres emberfejet, amely nem csalás, nem ámítás, hanem tényleg valódi. Dél-Amerikából származik, több száz éves, a helyiek pedig tsantsának nevezik az efféle „alkotásokat”, amelyeket olyan fáradságos munkával hoztak létre őseik, mint az egyiptomiak a múmiáikat.

A szakértők már megvizsgálták a bizarr maradványt, és megállapították róla, hogy tényleg egy zsugorított emberi fej. A kanadai múzeum még az 1940-es években kapta ajándékba, de akkor senki sem gondolta, hogy ilyen szenzációs dologról van szó.

Érdekes, hogy tsantsák kereskedelmi célokra is készültek, azokat viszont disznók, majmok és más állatok bőréből hozták létre. A kanadai verzió azonban teljesen autentikus, és hajdan egy perui indián nő testéhez tartozott. Zsugorított fejeket egészen a 20. század közepéig készítettek Dél-Amerikában.

Az indiánok úgy hitték, hogy a tsantsa tartalmazza az elhunyt személy lelkét és tudását, ezért természetfölötti erővel rendelkezik, ami átruházható a maradvány új tulajdonosára. A tsantsa magát a koponyacsontot nem tartalmazza, csak a rajta lévő bőrt zsugorították össze.

Emberfejekhez a harcok során jutottak hozzá az indiánok, vagyis a Kanadában őrzött tsantsa egy megölt nő fejéből készült. A fej hátsó részén ejtettek egy bemetszést, majd így hámozták le a bőrt, amelyet forró víz és homok segítségével munkáltak tovább.

A zsugorítás eljárását hamar megismerték a gyarmatosítók is, és a 16. századtól kezdve szívesen vittek ilyen portékákat Európába és Észak-Amerikába, ahol jó pénzt fizettek értük. Ezért alakult ki a hamisítás gyakorlata, ami mind a mai napig megnehezíti a kutatók számára az azonosítást.

Videó a zsugorított fejekről:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás