promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezt nem fogod elhinni: miért van egy macskának 9 élete?
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Bár valószínűleg tudod, hogy egy macskának a kilenc élete csak egy mítosz, de elgondolkoztál már azon, hogy hol kezdődött – vagy van-e valami igazság e-mögött?

A történészeknek van néhány elképzelése arról, hogy honnan ered a macskák túlélési hajlandóságának mitikus tulajdonsága.

Először is, a macskák az ókori Egyiptomban kezdtek mitikus jelentőséget kapni. Az ókori egyiptomi nép olyan isteneket imádott, amelyek macskafélékhez hasonlítottak vagy félig macskafélék voltak, köszönhetően a macskák védelmező, anyai természetének.

Az egyiptomiak tisztelték a macskaféleséget, és összekapcsolták az istenséggel és a halhatatlansággal.

Egyesek úgy vélik, hogy a kilenc élet mítoszának eredete egy angol közmondásból származik. A közmondás így szól: "A macskának kilenc élete van. Háromért játszik, hármat elkóborol, az utolsó háromért pedig marad."

A kilences számnak számos más hagyományban és kultúrában van jelentősége. A kilenc szerencsés szám a kínai kultúrában, mert ugyanúgy hangzik, mint a "hosszan tartó" szó. És kilenc múzsa van a görög mitológiában.

Azonban a macskáknak nem minden kultúrában van kilenc életük. Míg a világ bizonyos részein úgy gondolják, hogy a macskáknak több életük van, a kilences szám nem általános. Például a világ arabul beszélő részein a macskáknak hat életük van. A világ spanyol nyelvű részein, valamint Olaszországban, Görögországban és Brazíliában az emberek azt hiszik, hogy a macskáknak hét életük van.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás