promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Félelmetes állatot találtak, amely a medve és a kutya keverékének tűnik
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az ősidőkben a fél bolygón elterjedt lehetett.

Akár a medve és a kutya keverékének is nevezhetjük azt az ősi állatot, amelynek a maradványait Franciaországban találták meg. Egészen pontosan egy állkapocs-fosszíliát, az pedig arról tanúskodik, hogy a különös ragadozók meglehetősen elterjedtek lehettek néhány millió évvel ezelőtt.

A lény a Tartarocyon nevet kapta, és a középső miocén korban élhetett, 6–11 millió éve. Bár nem sok minden maradt meg a Pireneusok lábánál fekvő Sallespisse település közelében fellelt ősállatból, annyi bizonyosnak tűnik, hogy a tömege 2 mázsa lehetett. Ezzel jócskán felülmúlta a legközelebbi rokonának számító Cynelost, vagyis a kor egyik legnagyobb szárazföldi ragadozója lehetett.

A medvekutyafélék családjába tartozó Tartarocyon éppúgy a kutyaalkatúak alrendjébe tartozott, mint a mai medve és kutya, vagyis mindkettőhöz elég közel áll. A családba a 30 centiméteres marmagasságútól a grizzly nagyságúig terjedő állatok sorolódtak, tehát igen nagy változatosságot mutattak.

Az állkapocs-fosszíliában természetesen ott láthatók a félelmetes fogak is, amelyek ezt az állatot Ázsia, Dél-Afrika, Európa és Észak-Amerika egyik legveszedelmesebb húsevőjévé tették. Külalakban pedig valóban hordoztak fizikai jellemvonásokat mind a kutyáktól, mind pedig a medvéktől.

A tudósok által adott Tartarocyon név a küklopsz Tartaro után származik, aki a baszk mitológia ismert alakja volt. Az egyszemű óriás Béarn tartományban élt a Krisztus előtti 8. században, és a szóbeszéd szerint gyerekeket evett.

A nevét viselő ősállat 20 centiméteres állkapcsa egy ősi kagylókban, kövületekben gazdag tengeri üledékbe volt ágyazódva. A lény nehézkes járású, lapos talpú lehetett, mint a medve, és hosszú pofájú, mint a kutya.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás