promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kísérteties, ősi lábnyomok bukkantak fel egy sivatagi esőzés után – egy szellemcsoport hagyta maga után?
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A kutatók 12 ezer évesre becsülik a különleges leleteket.

Különös és hátborzongató leletre bukkantak nemrég az Egyesült Államok nyugati részén lévő Utah államban. A bő 10 ezer négyzetkilométer kiterjedésű Nagy-sóstó-sivatagban ugyanis olyan emberi lábnyomokat találtak, amelyek korát 12 ezer évesre becsülik.

A legkísértetiesebb az egészben az, hogy a nyomok csak akkor látszódnak, ha csapadék hullik rájuk, a csontszáraz felszínen nem észrevehetők. Mivel a területen évente csupán 200 mm eső esik, ezért a jelenség ritkán mutatja meg magát.

A kutatók úgy gondolják, hogy összesen 88 felnőtt és gyerek (a kicsik 5–12 évesek lehettek) lábnyomairól van szó, akik a legutóbbi jégkorszak idején éltek. A vizsgálatokat megnehezíti, hogy a leletek egy légitámaszpont területén vannak, így nem szabad csak úgy összevissza kószálniuk a szakembereknek.

A nyomok mellett két hajdani tűzrakó helyet is azonosítottak, illetve arra is bizonyítékot találtak, hogy a különös vándorok már a dohányt is ismerték és használták. A „szellemnyomok” azért maradhattak fel mindmáig, mert a jégkorszak idején itt sekély vízben gázoltak embertársaink, a benne lévő só pedig gyorsan kitöltötte a talpak helyét, így őrződtek meg az utókornak.

A homok valamivel több nedvességet tartalmaz a nyomokban, mint a környezetükben, a víz ezért képes előhívni őket. De gyorsan eltűnnek, amint a talaj csontszárazra alakul vissza. A jégkorszaki vizes területek Utahban az éghajlatváltozás következtében váltak puszta sivataggá, az USA legszárazabb vidékeivé.

A kutatók elsősorban radarral vizsgálták meg a nyomokat, így nem okoztak bennük sérülést. Két nagyobb csapást is azonosítottak, ahol a népes társaság vonult. Hasonló nyomokat tavaly Új-Mexikóban is találtak, azok korát 23 ezer évesre becsülték.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás