promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen: a NASA talált egy csillagot, ami hússzor akkora, mint a Nap
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A NASA egy csodálatos felvételen mutatta meg a gigantikus Zeta Ophiuchi csillagot.

A világűr számtalan titkot rejt, az emberiség pedig folyton kíváncsi a válaszokra, ezért a NASA tudósai, szakértői szüntelenül dolgoznak azon, hogy megoldódjanak a rejtélyek. A Curiosity marsjáró jelenleg is a vörös bolygót vizsgálja és hihetetlenül értékes adatokkal szolgál, a James Webb űrtávcső pedig nemrég állt szolgálatba, és máris elképesztő felvételeket készített, ezzel pedig új korszakot indított az űrkutatásban.

A NASA ismét egy káprázatos képpel jelentkezett, ami biztos, hogy rengeteg embert el fog gondolkodtatni, ugyanis a már nyugdíjazott Spitzer űrteleszkópnak sikerült lencsevégre kapnia a Földtől 440 fényévnyire található Zeta Ophiuchi nevezetű csillagot, ami olyan hatalmas, hogy konkrétan hússzor nagyobb a mi Napunknál.

A Zeta Ophiuchi egy több mint 1 millió évvel ezelőtti szupernóva robbanás következtében jelenleg is 100 ezer mérföld/órás, vagyis nagyjából 161 ezer km/órás sebességgel hasítja a sötét, hideg világűrt megállás nélkül, maga előtt tolva egy vöröses, zöldes színű lökéshullámot, ami által olyan nyomot hagy maga után, mintha éppen a vízben cikázna – tényleg egészen hihetetlen a látvány.

Ahogy a Zeta Ophiuchi felfoghatatlan sebességgel zakatol előre, úgy lökődik le a felületéről pár anyag, amik összeütköznek az útjában lévő, több tíz millió fokon izzó gázzal – gyakorlatilag ennek köszönhető ez a feltűnő színekben pompázó lökéshullám, ami annyira különlegessé teszi ezt az amúgy is bámulatos égitestet.

Itt lehet megnézni a NASA fantasztikus felvételét a Zeta Ophiuchi-ról:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás