promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A NASA hátborzongatóan csodálatos felvételt közölt a Jupiterről, majd az emberek segítségét kérte
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Jupiter egyszerre gyönyörű és félelmetes a most közzétett fotók alapján.

A Naprendszer legnagyobb bolygója, a Jupiter rengeteg titkot rejt, a NASA pedig jelenleg is azon van, hogy ezeket különböző módszerekkel felfedje. Természetesen másra is fókuszál az űrügynökség, hiszen a Curiosity marsjárónak köszönhetően a Marsról is elképesztően fontos információk érkeznek, illetve a nemrég szolgálatba állt James Webb űrtávcső is új korszakot indított az űrkutatásban – és ez még csak a kezdet.

A Juno nevezetű űrhajó 2011. augusztus 5-én indult útnak, öt évvel később pedig megérkezett a Jupiterhez, miután megtett egy röpke 1,7 milliárd mérföldes, vagyis nagyjából 2,73 milliárd kilométeres távolságot a céljáig – de megérte fél évtizeden át utaznia, hiszen olyan felvételeket sikerült készítenie a hatalmas bolygóról, hogy a tudósok azóta is szinte könnyes szemmel tanulmányozzák azokat, ráadásul mosollyal az arcukon.

A Juno elképesztően sok, 375 gigabyte-nyi képet csinált a Jupiterről, így végre alaposabban is meg lehet figyelni az ott található, rejtélyes örvényeket, amik leginkább fehér, szürke, bézs és kék színekben pompáznak – közben pedig olyan látványt nyújtanak, ami egyszerre hátborzongató és letaglózó is, hiszen a szépség mellé az ismeretlen félelme is hozzátartozik.

A NASA még segítséget is kért az emberektől, hiszen a Jupiteren annyi örvény van, hogy a szakembereknek egy örökkévalóság lenne már csak szín és forma szerint is kategorizálni őket, így most még a civilek is szinte asztrofizikusnak érezhetik magukat, ha beszállnak egy kicsit a válogatásba – nem nagy munka, de annál fontosabb az emberiség és az űrkutatás számára.

Itt lehet megnézni a NASA elképesztő posztját a Jupiterről:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás