promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A NASA tudósai totál lesokkoltak, megfagyott a levegő a teremben, amikor ezt meglátták
Borítókép:  Profimedia/Adriana Manrique Gutierrez, NASA Animator Via CNP/dpa/Alamy Live News
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem voltak rá felkészülve.

Az utóbbi napokban a NASA új szuperkütyüjétől hangos a világsajtó, a James Webb űrtávcső ugyanis elképesztően sikeres projektje lett az űrhivatalnak, a marsi projekt, a Perseverance siekre után pedig egy újabb lépés afelé, hogy az emberiség sokkal többet tudjon meg a világegyetemről. És amiért ez a siker részben ekkorát szól, azaz, hogy a NASA csúcstechnológiás szerekezetei elképesztően sok fotót küldenek haza, a Földre.

A felvételeket pedig a szakértők rendszeresen kommentálják is, így minden nappal közelebb kerülünk ahhoz, hogy megértsük az univerzum működését. Legutóbb például egy 33 milliárd fényévre lévő galaxist sikerült 'lencsevégre kapnia' az űrtávcsőnek.

Ám nem mindig volt ez a hurráoptimizmus jelen a NASA tudósainak körében. Történt ugyanis egy óriáis hiba.

Amikor egy pillanatra tényleg megfagyott a levegő a szakértőknél, és totál lesokkoltak azon, amit látnak. Hiszen az űrtávcső egy pillanatra úgy viselkedett, mint amikor teljesen vége van, és egy időre úgy tűnt, hogy 10 milliárd dollár befektetés semmiféle hasznot nem hoz. A James Webb űrtávcső napellenzője ugyanis nem kommunikált a földi irányítással, ami hatalmas nagy probléma, hiszen ezek biztosítják azt, hogy a Nap sugarai ne tegyenek kárt a méregdrága berendezésben. 

A drámai pillanatokról Carl Starr, a NASA küldetésvezetője számolt be, akit sokkolóan érintett a hibának tűnő észlelés. A napellenző nem is küldött jeleket végül, ám egy későbbi teszt megmutatta, hogy minden nagyon rendben működik, így pedig elindulhatott az űr végtelenjének felfedezése.

(via HVG)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás