promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Óriási, elfeledett római város maradványaira bukkantak – felfoghatatlan, hogy maradhatott eddig rejtve
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Négy régészcsoport végzett ásatásokat a területen, aztán rájöttek, hogy ugyanazt a települést kutatják.

A Római Birodalom az ókorban évszázadokon keresztül uralta az akkor ismert világ nagy részét, nyugati felének az 5. században bekövetkezett bukása pedig új időszakot nyitott az emberiség történetében: megkezdődött a középkor.

Természetes, hogy egy ilyen sokáig fennmaradt, nagy hatású civilizáció kimeríthetetlen forrást jelent a kutatók, régészek számára. Az azonban mégis meglepő, hogy a közelmúltban egy monumentális, elfeledett római város maradványaira bukkantak Spanyolországban.

A vicces az egészben az, hogy négy archeológuscsoport több mint egy évtizede végzett már ásatásokat négy különböző helyszínen, és csak utána jöttek rá, hogy ugyanazon a gigantikus kiterjedésű, ám feledésbe merült település feltárásán munkálkodnak.

A kicsiny Artieda falucska az Ibériai-félsziget északkeleti részén, a Pireneusok közelében található. Eddig alighanem csak kevesek hallottak róla, most azonban világhírnévre tehet szert, hiszen tőle mintegy másfél kilométernyire északnyugatra bukkantak rá az eddig ismeretlen ókori városra.

A 10 hektáros ásatási területen már két nagyobb utcát tártak fel, illetve járdákat és csatornákat. Előkerült egy márványból készült kéztöredék is, vélhetően egy olyan köztéri alkotás része, amely a mozaikokkal díszített termálfürdő közelében állhatott.

Izgalmas kérdés, hogy mikorra datálható a rejtélyes római település. A régészek szerint az 1. és 5. század között létezhetett, vagyis a Nyugatrómai Birodalom bukásával érhette el a végzete. A szakemberek abban bíznak, hogy a nekropolisz sírköveinek megvizsgálásával több rejtély is feltárul, egyelőre azonban fogalmuk sincs arról, melyik lehetett ez a kétségkívül jelentős település.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás