promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A pénzspórolás forradalmi technológiáját mutatták be a szakértők, a konyhában akár majd így is lehet
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Időt és pénzt spórolhatsz ezzel a módszerrel a szakértők szerint.

Nem mindennapi trükkel léptek elénk az egyik leghíresebb amerikai egyeteme, az MIT, avagy a Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói, akik egy forradalmi vízforralási technikát mutattak be az elmúlt napokban. A vízforralás napi rutin, sokan vízforralót használnak erre a célra, amely jóval rövidebb idő alatt húzza fel a víz hőfokát, sokan azonban a tűzhelyen melegítik fel a vizet, és ez jóval több időbe és energiába kerül.

Ám van, hogy a tudomány a segítségünkre tud sietni.

A MIT tudósai arra próbáltak választ keresni egy új kutatásban, hogy megtalálják a vízforralás költséghatékonyabb és persze gyorsabb, forradalmi módszerét. Azt már az elején tisztázták teoretikusan, hogy a hőátadási együtthatóval (HTC) és a kritikus hőárammal (CHF) kell megfelelően egyensúlyozni szerintük. Ám ez nem egyszerű dolog, a megfelelő felülettel azonban mindkettőnél mérhető javulás érhető el a szakértők álláspontja szerint.

Így a kísérletek során egy sor mikroméretű üreget vittek fel egy felületre, ezzel pedig szerették volna megakadályozni, hogy a forráskor keletkező buborékok közeledjneke egymáshoz, mivel ezek csökkentik a hőátadás hatékonyságát.

A tudósok egyelőre jó úton járnak, most azt próbálják kivitelezni, hogy miként lehetne ezt hasznosítani a hétköznapi életben is.

(via HVG)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás