promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zabálja az áramot ez az eszköz a magyar háztartásokban – augusztustól kétszer is meggondolod, hogy bekapcsold-e
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ez az eszköz bizony eléggé luxusnak fog számítani, főleg ha a légkondicionálót is bekapcsolod mellé.

Eldőlt, hogy eddigi formájában megszűnik a lakossági áram- és gázfogyasztásra érvényes rezsicsökkentés. Ez ugyebár azt jelenti, hogy a rezsicsökkentett ár csak egy bizonyos mennyiség eléréséig jár.

A kormány által megjelölt lakossági átlagfogyasztás jelenleg így néz ki: áramból évi 2523 KWh-t (havi 210 kWh) gázból pedig évi 1729 köbmétert (havi 144 köbméter) lehet használni úgy, ameddig jár a rezsicsökkentés. Ha ezt túllépi valaki, akkor onnantól piaci árat számláznak ki a szolgáltatók.

A kormány most igyekszik összeállítani egy olyan csomagot, ami már közel lesz a teljeshez, és próbálja a legtöbb élethelyzetet kezelni. Tehát lesz finomhangolás, amit valószínűleg hamarosan be is fognak jelenteni.

Közben egy nap alatt megtízszereződött az ajánlatkérések száma a napelemes rendszerek telepítésével foglalkozó Assix Intersolarnál a rezsicsökkentés módosításának hírére. Mindenki igyekszik kiskaput találni, de az egyik ilyen bizony a spórolás lesz, mert az tényleg nem kerül semennyi pénzbe.

Van egy réteg, akik abszolút izzadni kezdtek a rezsicsökkentés átalakítása miatt, ők pedig a gamerek.

A PC World megvizsgálta az Energuide számításait és eszerint egy hangszórókkal és nyomtatóval kiegészült átlagos asztali gép 200 Wh körül fogyaszt, ami 8 órás munkamenetekkel számolva közel évi 600 kWh energiát jelent. A laptopok jóval takarékosabbak, ezek fogyasztása jellemzően 50-100 Wh, vagyis napi 8 órás használattal évi 150-300 kWh körüli értéket kapunk.

Viszont akik játszanak, azok felköthetik a gatyát, mivel egy gamer PC monitorral együtt évente nagyjábl 1400 kWh-át fogyaszt, ami kimeríti a rezsicsökkentett mennyiség több mint felét. A lap megemlíti, hogy van egy LocalCooling nevű ingyenes szoftver, amely képes megsaccolni a számítógépünk alkatrészeinek fogyasztását. Ezt érdemes bevetni, ha nem akarunk nagy meglepetést látni az áramszámlán.

Szóval innentől érdemes átgondolni, hogy hányszor és meddig kapcsoljuk be a gamer PC-t. Ha csak szörfözni akarunk a neten, ahhoz valóban elég egy laptop is. A konzolok is jóval kevesebbet fogyasztanak, mint egy gamer PC, szóval a váltást is érdemes átgondolni.

Frissítés: Ide kattintva tudjátok megnézni, hogy milyen árakat hozott a rezsicsökkentés módosítása. Az áram ára nem szállt el, de a gázé igen. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás