promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
2perc tudomány: Tudtad, hogy oka van, hogy két dolog közül a bonyolultabbat választjuk?
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az életben bizonyos pszichológiai hatások miatt sokkal szívesebben választjuk a komplikáltabb és bonyolultabb megoldásokat, mint egy egyszerű változatot. 

Sokkal szívesebben hiszünk el egy kusza és komplikált verziót, mint egy kézenfekvőt. A viselkedés tudománynak van válasza erre a jelenségre.

Egyrészről inkább választjuk a bonyolult dolgokat azért, hogy érdekesebb legyen az életünk, így „történik” velünk valami, amiről mesélhetünk másoknak és amiről elmélkedhetünk.

Nézzünk egy egyszerű példát: ha valaki le akar fogyni, csak kevesebbet kell enni és többet futni, egyszerű a képlet. Ellenben mi sokkal szívesebben választunk egy költséges csilli-villi diétát, ami valószínű nem is hatékony vagy akár ártalmas is, mert az egyszerű megoldás unalmas. Ez jellemzi az újabb és újabb divat edzésformákat is.

Általában kiválasztjuk a legkomplikáltabb megoldást és utána meg nem csinálunk semmit.

És pont ez lesz a döntésünk halála is, hiszen a végén annyira megterhelő és bonyolult a választott megoldásunk, hogy inkább hagyjuk az egészet. Mint, amikor két barátunk két különböző diéta jótékony hatásáról akar meggyőzni és az információk, érvek és ellenérvek között inkább „elengedjük” az egészet.

Az is nagyon jellemző, hogy tervezgetéssel, elmélkedéssel sokkal több időt töltünk el mint, amennyi időbe telne a megvalósítás.

Ezért inkább válasszunk egyszerű utakat, és próbáljuk tartani magunkat hozzá. Még, ha picit unalmas is a módszerünk, a végeredmény biztosan meghozza a kellő izgalmat.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás