promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy kőgazdag ókori fickó egyszer úgy berúgott, hogy megvette az egész Római Birodalmat
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Rengeteg pénzt ígért érte, a kifizetés azonban csak vonakodva haladt.

Didius Iulianus neve nem különösebb ismert a történelemben, talán azért, mert a legrövidebb ideig uralkodó római császárok közé tartozik, mindössze 66 napig ülhetett a trónon. Mindez Krisztus után 193-ban történt, és a szerencsétlen sorsú férfi persze merénylet áldozata lett.

Sohasem tudhatjuk meg, mennyire lett volna jó császár Didius Iulianus, az viszont bizonyos, hogy remek üzletembernek számított. Előkelő családból származott, kiváló neveltetésben részesült, és már 29 évesen egy légió parancsnokává nevezték ki.

Az évek előrehaladtával egyre befolyásosabbá és gazdagabbá vált, így nem okozott különösebb meglepetést, hogy a három hónapig regnáló Pertinax császár meggyilkolása után (akkoriban ilyen rövid volt az uralkodók szavatossága) ő került Róma élére.

Nem mindennapi módon, hiszen a császárgyilkosságban vétkes katonák a birodalmat nyilvános árverésre bocsátották, Didius Iulianus pedig – ellentétben más, tekintélyes szenátorokkal és előkelőségekkel – kapva kapott az alkalmon.

Éppen egy lakomán vendégeskedett, és alighanem a sok elfogyasztott bor hatására kínált fel 40 millió sestertiust a birodalomért (5-ször többet, mint legfőbb vetélytársa), ami így az övé is lett. A licitet tartó katonák persze védelmet is nyújtottak számára, mert a nép nem volt elragadtatva Róma efféle elkótyavetyélésétől.

Didius Iulianus nem volt különösebben megbízható, a katonáknak is vonakodott fizetni a hatalom megszerzéséért cserébe, arra viszont gondja volt, hogy a felesége és lánya is megkapják az uralkodónőknek kijáró „Augusta” címet. Ezt persze rögtön el is vették tőlük, amikor 66 nappal később megkapták a nagyravágyó férj és apa holttestét.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás