Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Egy kőgazdag ókori fickó egyszer úgy berúgott, hogy megvette az egész Római Birodalmat

Egy kőgazdag ókori fickó egyszer úgy berúgott, hogy megvette az egész Római Birodalmat

Tech & Tudomány

Egy kőgazdag ókori fickó egyszer úgy berúgott, hogy megvette az egész Római Birodalmat

Tech & Tudomány

Promotions 12:52

Rengeteg pénzt ígért érte, a kifizetés azonban csak vonakodva haladt.

Didius Iulianus neve nem különösebb ismert a történelemben, talán azért, mert a legrövidebb ideig uralkodó római császárok közé tartozik, mindössze 66 napig ülhetett a trónon. Mindez Krisztus után 193-ban történt, és a szerencsétlen sorsú férfi persze merénylet áldozata lett.

Sohasem tudhatjuk meg, mennyire lett volna jó császár Didius Iulianus, az viszont bizonyos, hogy remek üzletembernek számított. Előkelő családból származott, kiváló neveltetésben részesült, és már 29 évesen egy légió parancsnokává nevezték ki.

Az évek előrehaladtával egyre befolyásosabbá és gazdagabbá vált, így nem okozott különösebb meglepetést, hogy a három hónapig regnáló Pertinax császár meggyilkolása után (akkoriban ilyen rövid volt az uralkodók szavatossága) ő került Róma élére.

Nem mindennapi módon, hiszen a császárgyilkosságban vétkes katonák a birodalmat nyilvános árverésre bocsátották, Didius Iulianus pedig – ellentétben más, tekintélyes szenátorokkal és előkelőségekkel – kapva kapott az alkalmon.

Éppen egy lakomán vendégeskedett, és alighanem a sok elfogyasztott bor hatására kínált fel 40 millió sestertiust a birodalomért (5-ször többet, mint legfőbb vetélytársa), ami így az övé is lett. A licitet tartó katonák persze védelmet is nyújtottak számára, mert a nép nem volt elragadtatva Róma efféle elkótyavetyélésétől.

Didius Iulianus nem volt különösebben megbízható, a katonáknak is vonakodott fizetni a hatalom megszerzéséért cserébe, arra viszont gondja volt, hogy a felesége és lánya is megkapják az uralkodónőknek kijáró „Augusta” címet. Ezt persze rögtön el is vették tőlük, amikor 66 nappal később megkapták a nagyravágyó férj és apa holttestét.

Borítókép: Profimedia