promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Új elmélet született Kolumbusz származásáról, ez átírhatja az egész világtörténelmet
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A híres felfedező pontosan tudhatta, hogy az Újvilágba jut el.

A 15-16. században élt Kolumbusz Kristófot a világtörténelem egyik legnagyobb felfedezőjének tartjuk, hiszen ő bukkant rá az amerikai kontinensre 1492-ben. Négy alkalommal is eljutott oda, ám – és ez a személyes tragédiája – fogalma sem volt arról, hogy új földrészre talált, mert ő végig azt hitte, hogy Ázsiába talált rövidebb utat.

Kolumbusz származása ma is rejtélybe burkolózik, az általánosan elfogadott vélekedés szerint egy genovai születésű utazó, tengerésztiszt volt, aki szemtelenül és kitartóan addig rágta a spanyol uralkodók, Kasztíliai Izabella királynő és Aragóniai Ferdinánd fülét, amíg azok expedíciót nem indítottak nyugat felé az Atlanti-óceánon.

Egy új elmélet szerint a valódi Kolumbusz nem itáliai, hanem spanyol/baszk származású lehetett, és kalózként ismerte meg a vizek világát. Talán a templomos lovagokkal is kapcsolatban állhatott, akik a 14. században váltak kegyvesztetté, ám később – új néven, sokszor titokban – újjászerveződtek.

A kalóz Kolumbusz valamikor találkozhatott egy fiatal itáliai gyapjúkereskedővel, Cristoforo Colombóval, aki azonban a tengerbe veszett, és a híres felfedezőnek ekkor juthatott eszébe, hogy az ő személyazonossága alatt kezd új életet.

A célja az lehetett, hogy eljusson a csodás Újvilágba, amelyről kalózként valószínűleg rengeteg legendát hallhatott, sőt a templomosok is megerősíthették neki a létezését. A dörzsölt kalóznak így már csak elegendő pénzt kellett szereznie ahhoz, hogy elérje célját. Kolumbusz talán részben zsidó származású is lehetett, márpedig a vallás képviselőit éppen 1492-ben űzték ki Spanyolországból, mert túlságosan is befolyásosnak ítélték meg őket.

Az érdekes elméletnek az a buktatója, hogy Kolumbusz végül nem úgy viselkedett, ahogyan azt egy számító kalóztól elvárhatnánk. Ahelyett, hogy az első útja során eltűnt volna Amerikában, több alkalommal is visszatért a spanyol udvarba, jelentős kincsekkel megrakodva, hogy az uralkodók előtt bizonyítsa vállalkozása helyességét.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás