promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Úristen, ez az 5 dolog bármikor felrobbanhat az otthonodban
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Tudtad, hogy van néhány időzített bomba, ami ketyeg a házadban, és amelyek felrobbanhatnak bármikor, mindenféle előjel nélkül? Ha nincs lakásbiztosításod, lehet, ideje kötnöd.

Ezek a teljesen általános otthoni dolgok képesek felrobbanni, és még csak rosszul sem kell használnod őket.

Izzók

A hő és az üveg rossz kombináció, és mindkettő van az izzóban. Fény akkor keletkezik, amikor elektromos áram fut át ​​az izzó belsejében lévő wolframszálon.

Az izzószál felmelegszik, és lőn, világosság.  De ha a gyártó nem zárta le megfelelően az izzó alját, az alap megolvadhat, megváltoztatva a felmelegített gáz nyomását az izzó belsejében. És ekkor jön a bumm!

Hajlakk

Az ózonréteg kapcsán kialakult vitákat félretéve, a hajlakk doboza rakétává válhat, ha nem tárolod megfelelően. Pontosabban, soha ne hagyd az aeroszolos dobozt közvetlen napfényen. A dobozban lévő tartalom – a folyékony részecskék és a levegő – nagy nyomás alatt van.

A hő növeli a nyomást, és arra készteti ezeket a kis részecskéket, hogy még gyorsabban mozogjanak az ónbörtönben, amíg a doboz fel nem robban.

Bár az aeroszolos palackokat úgy tervezték, hogy ellenálljanak a nyomásnak, vannak azért határaik. Nem jó ötlet tesztelni őket.

Üveg zuhanyajtó

Ha a zuhanyozással kapcsolatos borzalmakra gondolunk, Hitchcock Psycho filmje juthat eszünkbe. De van egy másik valós veszély is, amely rémálmokat okozhat nekünk: az üvegajtó spontán módon berobbanhat a fürdőszobában, látszólag a semmitől! Szerencsére a jelenség nem gyakori – de ez azt is jelenti, hogy nem könnyű megfejteni az okát. Az egyik elmélet szerint az edzett üveg szó szerint megreped a szélsőséges hőmérséklet-ingadozások nyomása alatt.

A másik az, hogy az üvegen észrevehetetlen sérülések vannak – egy kis bevágás vagy horzsolás –, ami végül az egész panel felrobbanását okozza.

Eszpresszó gép

Valószínűleg nem erre a reggeli zökkenőre gondoltál, amikor is az eszpresszógépedet vásároltad, de ettől függetlenül a készülékről köztudott, hogy felrobban. Ritka, de ha megtörténik, valószínűleg egy hibás nyomásszelep az oka.

Liszt

Aggódsz amiatt, hogy felrobban a gázsütőd? Aggódj jobban a sütéshez használt liszt miatt!

A liszt egy nagyon gyúlékony cukormolekulákból álló szénhidrát. Ha ezek a részecskék porként szuszpendálnak a levegőben, és egy hőforrás, mondjuk a gázégő meggyullad, felrobbanhatnak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás