promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
1000 éve nem látott ilyet az emberiség, utoljára a kalandozó magyarok csodálhatták ezt meg az égbolton
Borítókép:  Illusztráció / Wallpaper Cave
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

947-ben történt utoljára ilyesmi az égbolton. Most 2022-ben láthatjuk, amit őseink láttak.

Elképesztően ritka együttállást láthatunk az égbolton, ugyanis június 28-ig a Naprendszer összes bolygója egyszerre fog fényeskedni a fejünk felett. Az égi jelenség különlegessége, hogy utoljára 947-ben volt erre példa, abban az évben, amikor a kalandozó magyarok Taksony vezetésével Itália ellen vonultak, és egészen Apuliáig dúlták fel az Appennini-félszigetet, míg végül II. Berengár itáliai király megvásárolta a békét.

Azért is különleges ez az együttállás, mert az öt szabad szemmel is látható bolygó - Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter, Szaturnusz - pont olyan sorrendben lesz látható a Naptól kiindulva, ahogy azt a Naptól való távolságuk szerint megtanulhattuk a földrajz órákon. Ráadásul a következő 4 napban teljesen más és más arcát fogja mutatni a bolygósor, ugyanis a folyamatosan fogyó Hold végig fog haladni a bolygók mellett, vagyis érdemes lesz most minden hajnalban az eget kémlelni. A bolygósorban a Pluto és a legfényesebb aszteroidaöv-beli kisbolygó, a Vesta is látható lesz majd.

Szabó Olivér Norton, a Svábhegyi Csillagvizsgáló bemutató csillagásza adott néhány tippet, hogy hogyan tudjuk megcsodálni a különleges égi jelenséget.

„Két módszerrel lehet próbálkozni: egyrészt szabad szemmel bárki megpróbálhatja felkeresni ezeket, hiszen a nyolc bolygóból hat látszik így is, az Uránusz és a Neptunusz kivételével szabadszemes égitestekről beszélünk. Viszont távcsövet is érdemes ragadni, mert azzal felkereshető a maradék két bolygó is, illetve a szabad szemmel láthatókon esetleg felszíni formákat vagy holdjaikat, a Szaturnusz esetében pedig a gyűrűt is meg lehet pillantani”

- nyilatkozott az InfoStart-nak a csillagász, aki hozzátette, hogy az időzítés mellett a pozíció is fontos.

Elmondása szerint alacsony keleti horizontot kell keresni, hogy keleti irányban például fák vagy magas épületek ne zavarják a kilátást, mert a Merkúr, a Vénusz és az Uránusz viszonylag alacsonyan lesz az égen.

Mivel Magyarországon 04:47-kor lesz ebben a négy napban napkelte, és az utolsó bolygó a sorban, a Merkúr csak 4 óra után emelkedik megfigyelhető magasságba, érdemes nagyjából hajnali negyed 5 és fél 5 között kémlelni az eget. Ezt a jelenséget kár lenne most kihagyni, már csak azért is, mert a következő ilyen együttállás csak 2494 áprilisában lesz.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás