promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Brutálisan nagy folt jelent meg a Napon, amely pont a Föld felé néz, de mégis mit jelent mindez? - A szakértők is megszólaltak a témában
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A folt elég nagy, és ütemesen növekszik.

Az Independent nyomán a HVG számolt be, hogy a Nap felületén felbukkant eg gyorsan növekedő folt, amely a tudományos berkekben a AR3038 azonosítót kapta utóbb. A folt nagy, és ütemesen növekszik. 

24 óra alatt például a duplájára nőtt.

A napfoltot érzékelve sokan azonnal aggódni kezdtek, mivel a Föld felé néz, és úgy vélik, hogy veszélyt jelenthet a bolygónkra. Ezért is nemrégiben megszólaltak a jelenséget látva a szakértők is, akik megerősítették azt, hogy a jelenség nem jelent veszélyt a bolygónkra. A NOAA, a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal is megszólt az óriási napfolt után. Mint elmondták, az elkövetkező időszakban nem várhatók nagyobb napkitörések.

Az Indepenten megjelent cikk pedig ki is emeli, hogy a Nap ciklusának különösen aktív szakaszában van. A napfoltok pedig úgy is eltűnhetnek, hogy a Földet érő sugárzást szabadítanának ránk. A napfoltok keletkezése amúgy pontosan nem ismert, a tudósok szerint a jelenséget a mágneses fluxus – a mágneses energia áramlása – koncentrációja okozza.

Így néz ki egy napfolt:

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás