promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vizet találtak a kínaiak a Holdon, megindulhat érte a tülekedés
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A mostani az első kőzetminta, amelyben víz volt.

A Hold meghódításának jelentős akadályai a víz és a légkör hiánya. Ha hinni lehet a kínaiaknak, akkor az egyik probléma hamarosan megoldódhat, az általuk felküldött Csang-o–5 űrszonda ugyanis vizet talált a legközelebbi égitesten.

Persze, nem folyókra és patakokra kell gondolni, mégis olyan felfedezésről van szó, amely komoly előrelépést jelent. A kulcsszó jelen esetben a hidroxil, ebben az oxigénatom egyszeres kötéssel kapcsolódik a hidrogénatomhoz (O-H), vagyis nagyon hasonlít a vízhez (H2O).

A mostani adatok szerint a holdi kőzetben kevesebb, mint 120 ppm víz található (ez 120 grammot jelent tonnánként), bár találtak egy olyan könnyű, üreges kőzetet is, amelyben 180 ppm értéket mértek. Ez persze jóval kevesebb a földi kőzetekénél, de nem elhanyagolható mennyiség.

A Hold felszínét általában regolit borítja, amely aprózódás, mállás által jött létre. Ez a törmelék általában laza szerkezetű, de kialakulhatnak benne keményebb felszínek is. A regolit az égitesten nem talajosodott, élet nincs benne, csupán folyamatosan vastagodott. De hogyan került víz az állandó kísérőnkre?

„Ez valószínűleg a napszéllel érkező protonoknak köszönhető. A protonok, azaz pozitív töltésű hidrogénatomok becsapódnak a holdfelszín felső rétegeibe, ahol szétszóródva kölcsönhatnak a szemcsék részecskéivel, például oxigénnel”

– olvasható a magyarázat a Csillagaszat.hu oldalon. A felfedezés jelentőségét az adja, hogy egészen mostanáig nem találtak vízre utaló nyomokat a Holdról érkezett kőzetmintákban, most azonban ez az áttörés is megtörtént.

A szóban forgó mintákat akkor gyűjtötték be, amikor az égitesten éppen – emberi mértékkel mérve – forróság uralkodott, a hőmérséklet meghaladta a 80 Celsius-fokot. Ekkor a felszín kifejezetten száraz, viszont a napszél-tevékenység alacsony, vagyis feltehetőleg nem ez okozta a víz megjelenését a Holdon.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás