promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő dologra bukkantak, amikor megvizsgálták az ősi maják fogait
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A közép-amerikai őslakosok egészen furcsa gyakorlatot vezettek be.

A maják fejlett és magasan szervezett civilizációt alakítottak ki Amerikában, még az európai hódítók megérkezése előtt. Birodalmuk a mai Mexikó délkeleti részétől Hondurasig terjedt, és eltűnt, növényzettel benőtt ősi városaik felfedezése révén folyton tanulunk róluk valami újat.

A kutatók legutóbb olyan leletekre, emberi maradványokra bukkantak, amelyek legalább annyira érdekesek, mint amennyire meghökkentők. Hajdani maja személyek fogairól van szó, amelyeket részben kifúrtak, és a lyukakba egy-egy értékes drágakövet helyeztek el.

Minderre feltehetőleg azért volt szükség, hogy az illetőknél eleve megakadályozzák a szuvasodást, vagy legalább a fogak további romlását. A fennmaradt leletek alapján mindezt sikerrel tették. Most egy fiatal őslakos férfi Guatemalában fellelt maradványain találtak rá példát, de a módszer széles körben elterjedtnek számított.

Az értékes kövek jáde és pirit voltak, az utóbbit a bolondok aranyának is nevezik, mert éppúgy sárgán csillogó. Az ősi maják egyébként úgy gondolták, hogy a lélegzetük az istenségekkel áll kapcsolatban. Ezért igyekeztek üdén és frissen tartani, mégpedig rendszeres fogmosással, illetve drágakövek behelyezésével.

A mostani felfedezés azt is elárulta, hogy a kövek tömítő-ragasztó anyaga a fertőzések megelőzésében is segített. A fogak díszítése a 200 és 900 közötti években volt divatban a Maja Birodalomban. A kövek behelyezése általában a felnőtté avatás rítusának részét képezte, és nem lehetett túl kellemes.

A korabeli „fogorvosok” meglepően ügyesen dolgoztak, hiszen az eddig talált, módosított fogak több mint felében még mindig benne voltak a színes kövek. Lényegében a közelmúltig rejtve maradt, hogyan sikerült ezt elérniük, most azonban mexikói szakemberek alighanem rájöttek a titok nyitjára.

Nyolc maja fog elemzése révén kiderítették, hogy az őslakosok növényi gyantát, illetve gumit használtak tömítő-ragasztó anyagként, mert azok tartósak és vízhatlanok voltak. Akadtak a mixben fenyőfából származó összetevők is, azokról ugyanis régóta tudták a maják, hogy képesek megbirkózni a fogszuvasodást okozó baktériumokkal.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás