promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Orosz-ukrán háború: Oroszország egy része hirtelen eltűnt a térképről, vad teóriák tépázzák a netet, miközben a Google hallgat
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Természetesen azonnal jöttek az összeesküvés-elméletek.

Az orosz-ukrán háború immár közel 100 napja tart, Putyin hadai majdnem három hónappal ezelőtt lépték át az ukrán határt, és miközben az Európai Unió egy sor szankcióval válaszolt az invázió hírére, nagyon úgy tűnik, hogy a front megmerevedett. A háború azonban rengeteg érdekességet is felszínre hozott, az online terekben pedig végeláthatatlan téma vetül fel napról napra. Ráadásul egy rakat cég is távozott Oroszországból, sokan pedig felfüggesztették oroszországi bizniszüket. A háború pedig a kulturális tereket sem kíméli.

Sokszor pedig a Google és Google Maps is szerepet kap a játszmában és az információrengetegben.

Most éppen egy, orosz fennhatásóág alatt álló, így Oroszországhoz tartozó kis sziget került az érdeklődés középpontjába. Mivel a Jeanette-sziget, amely a Kelet-szibériai-tenger kellős közepén található, egyszerűen eltűnt azok számára, akik közelebbről is szeretnék azt látni a Google Maps-en.

Ha ugyanis műholdas nézetre váltunk a szolgáltatáson belül, akkor nemes egyszerűséggel a sziget ki van satírozva. Sokan az orosz-ukrán háború kapcsán is azonnal összeesküvés-elméletek gyártásába fogtak az eset kapcsán, miszerint az apró szigeten valószínűleg egy nagyon titkos orosz katonai bázis lehet.

A hiteket további fűtötte az is, hogy a Google nem válaszolt a kisatírozás kapcsán feléjük intézett kérdésekre.

A sziget amúgy 1915-ben került az akkor még cári irányítású Oroszországhoz, az orosz fennhatóságot pedig az Amerikai egyesült Államok kormánya is elismeri. Az eset kapcsán az interneten lehet olvasni arról, hogy valószínűleg a sziget eltűnését valamiféle technikai probléma okozhatja. 2017-ben amúgy volt egy expedíció a szigeten, és a résztvevők semmi különlegesságről nem számoltak be.

De persze már korábban is számtalan elmélet látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy mit rejthet a titokzatos sziget:

(via 24.hu)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás