Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Fény derült a marsi „kapu” rejtélyére – valójában ez van a képen

Fény derült a marsi „kapu” rejtélyére – valójában ez van a képen

Tech & Tudomány

Fény derült a marsi „kapu” rejtélyére – valójában ez van a képen

Tech & Tudomány

Promotions 13:13

Szakértők magyarázatot adtak a Marson talált „kapu” rejtélyére.

A Promotions is beszámolt róla, hogy a Curiosity marsjáró egyik májusi felvételén felfedeztek egy olyan kapunak tűnő vágatot, ami nagyban hasonlít egy egyiptomi sírkamra bejáratára.

A rejtély az egész világot lázban tartotta az elmúlt napokban, a LiveScience nevű tudományos portál fel is kért néhány szakértőt, hogy magyarázatot adjanak a furcsa rejtélyre. Véleményük szerint a szokatlan vágatért olyan folyamatos a felelősek, amelyek a Földön is megtalálhatók.

A szakértők hozzátették, hogy a felvételen látható vágat azért is nem lehet kapu, mert a nyílás nagyjából 1 méter magas csupán.

A kutatók szerint a törés mentés egyértelműen felfedezhető az üledékes lerakodások nyomán keletkezett rétegek, ugyanakkor több vertikális repedés is látható, amelyek megegyeznek azzal, ahogy a marsi kövek mállása miatt alakulnak ki a repedések a bolygón. És ha jól megnézzük, ez a "kapu" pont ott található, ahol ezek a repedések találkoznak az üledékes rétegekkel.

A szakértők szerint a nyílás kialakulásához az a nagyobb méretű szikla vezetett, ami a nyílástól jobbra látható; ez valószínűleg a saját súlya miatt szakadt ki a domborzatból. A kutatók hozzátették, hogy a Föld szárazabb helyein nagyon sok ehhez hasonló formáció található, amelyek ugyanilyen okokból jöttek létre.

Borítókép: TechnoPixel