promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A NASA megmutatta, hogy néz ki valójában egy haldokló csillag
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A NASA hihetetlen képet közölt egy szupernóva maradványáról, ilyet nem sűrűn láthat az ember.

A világűr folyton elvarázsolja az embereket, hiszen van benne valami, ami egyszerre érdekfeszítő és végtelenül félelmetes. A rideg sötétség, a rengeteg rejtély és az ismeretlen felfedezésének izgalma mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a NASA munkássága mindig kiemelt figyelmet kapjon, hiszen az űrkutatási szervezet folyton elképesztő eredményekről számol be.

A Hubble űrtávcső nemrég egészen hihetetlen felvételt készített egy, a Földtől 160 ezer fényévnyire lévő szupernóva-maradványairól – az ember a képet látva azt hinné, hogy egy gyönyörű, fantáziadús festményről van szó, pedig ez tényleg létezik világűrben.

A szupernóva gyakorlatilag egy Napnál nagyobb csillag utolsó nagy robbanása, ami akár új bolygókat, vagy csillagokat is alkothat – vagyis egy haldokló csillag, ami valami újnak a kezdetét is jelentheti.

A szupernóva-maradványok pedig izzó gázfelhők, amik a csillag lerobbant külső rétegéből képződnek, és gyakorlatilag az utolsó életciklusának is lehet őket tekinteni.

A szupernóvák megfigyelése rettenetesen fontos az emberiség számára, mivel a belőlük nyert adatokból olyan válaszokat is kaphatunk, amik akár az univerzum keletkezésével, működésével kapcsolatosak is lehetnek – arról nem is beszélve, hogy valóban lenyűgöző látványt nyújtanak még a maradványaik is.

Itt lehet megnézni a NASA felvételét, ami biztos, hogy sokakat gondolkodásra késztet majd:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás