promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Teljesítette a programot, majd a Földre való visszatérés közben eltűnt egy orosz űrhajós
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az űreszközre, amin utazott, Kazahsztánban bukkantak rá.

Az 1960-as évek hatalmas küzdelmet hozott az Egyesült Államok és a Szovjetunió között az űrversenyben. Az amerikaiak léphettek elsőként a Holdra, és ezzel a csata lényegében eldőlt, viszont az oroszok sohasem mondtak le arról, hogy legalább a kozmosz egy részét uralják.

1969-ben indították útnak a Szojuz-5 űrhajót, a háromfős személyzetnek a 34 éves Borisz Volinov volt a parancsnoka. Célként azt tűzték ki, hogy két űrhajót önálló manőverezéssel és megközelítéssel kapcsoljanak össze, és így hozzanak létre egy kísérleti űrállomást.

Hatalmas borsot törtek az USA orra alá azzal, hogy a legénység két tagja űrsétával szállt át az egyik űrhajóról a másikra (a Szojuz-5-ről a Szojuz-4-re), a küldetés azonban nem járt maradéktalan sikerrel. Miközben ugyanis a két említett kozmonauta terv szerint landolt a Földön, a magára maradt parancsnok óriási bajba került.

Nála ugyanis a szervizmodul nem vált le a leszállóegységről, és így kellett belépnie a légkörbe. Ráadásul az űrhajó ellentétes pozícióban kezdte meg a leszállást, vagyis lényegében védtelen volt a súrlódás miatt kialakuló hatalmas hőhatással szemben.

Volinov parancsnok rájött, hogy aligha fogja túlélni ezt a kalandot. A kabinját iszonyatos forróság és óriási füst töltötte be, ám az utolsó pillanatban – csodával határos módon – az űrhajó mégis a megfelelő irányba állt. De ekkor újabb probléma adódott, az összegubancolódott fékezőernyő miatt nyilvánvaló vált, hogy hatalmas erővel fog a földbe csapódni.

A földi irányítás fel volt készülve a legrosszabbra, amikor Volinov keresésére indult. Viszonylag hamar megtalálták az űreszközt Kazahsztán területén, és arra számítottak, hogy egy összeégett holttestre bukkannak benne – ám az űrhajós szőrén-szálán eltűnt.

Mivel vérnyomokat is találtak, az oroszok arra gyanakodtak, hogy a farkasok és a medvék megelőzték őket. De aztán lábnyomokra bukkantak, és egy közeli kunyhóban megtalálták Volinovot. A parancsnoknak pár foga kitört, egyébként azonban szerencsésen megúszta a kalandot, a mély hó puhává tette a landolását.

Az elképesztően szerencsés Volinovnak nem vette el a kedvét a pechsorozat, és 1976-ban újra kimerészkedett a végtelenbe. Ezúttal a Szojuz-21 űrhajó fedélzetén utazott, majd két hónapot töltött el a Szaljut-5 katonai űrállomáson. 87 évesen ma is köztünk van.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás