promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ugyanaz a munka négy nap alatt? Egyre többen vállalkoznának rá
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Persze, ugyanakkora fizetésért.

Egy új kutatás szerint az Egyesült Királyság irodai dolgozóinak 72 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szívesebben venné a négynapos munkahetet.

A kutatás során 30 vállalat vesz részt az ötlet hat hónapig tartó kísérletében, ami nyáron kezdődik. A próba során nem csökken a heti egy nappal kevesebbet dolgozó alkalmazottak fizetése – ehelyett arra kérik őket, hogy idejük 80 százalékában tartsák fenn a 100 százalékos termelékenységet.

Az Egyesült Királyságban megkérdezett emberek több mint fele (52 százalék) mondta azt, hogy úgy gondolja, a termelékenység növekedne, ha bevezetnék a négynapos hetet, míg a dolgozók 34 százaléka gondolta úgy, hogy ez változatlan maradna.

Anthony Lamoureux, a Velocity Smart Technology vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Bár az elmúlt néhány évben vita folyt a rugalmas munkavégzés termelékenységre gyakorolt ​​hatásáról, ez a kutatás megerősíti, hogy az alkalmazottak biztosak abban, hogy képesek lesznek elvégezni a munkát, még a munkanapok csökkentése ellenére is.”

Ez a modell jobban összpontosít a termelékenységre, és több szabadidőt ad a munkavállalóknak. Számos tanulmány kimutatta, hogy a négynapos hétre való átállás növeli a termelékenységet és a személyzet jólétét.

A brit kezdés júniusban várható, és más kísérletekkel párhuzamosan fut majd az Egyesült Államokban, Írországban, Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon.

Amikor a Microsoft kipróbálta a fizetéskiesés nélküli négynapos hetet a japán irodájában, a termelékenység 40 százalékkal nőtt.

„A négynapos heti kísérleti program elindítása az Egyesült Királyságban a változás izgalmas pillanatát jelenti a munkaadók és a munkavállalók számára. Ahhoz, hogy egy vállalat boldoguljon ebben az új időszakban, fejlesztenie kell az alkalmazottak támogatását, és biztosítania kell, hogy minden tőlük telhetőt beleadjanak”

- tette hozzá Anthony Lamoureux.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás