promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Orosz kémek szivároghattak be az amerikai hírszerzésbe - Állítja több titkosügynök
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az CIA és az FBI több tisztje is tart ettől.

A volt szövetségi ügyész és a New York Time bestseller-szerzője, a 60 éves Lis Wiehl egy interjúban beszélt a gyanújáról.

Legújabb könyve Robert Hanssen kettős ügynökről szól, aki az FBI-nak dolgozott, de információkat szivárogtatott ki az orosz hírszerző szolgálatnak. Most pedig attól tart, hogy a történelem megismételheti önmagát.

„Megdöbbentő volt a számomra, amikor az interjúkat készítettem, és kérdeztem az FBI-ügynököket és a CIA-tiszteket. Minden interjú azzal végződött, hogy >>Lehet ma még egy Hanssen?<< és egy személy sem volt biztos abban, hogy ez nem lehetséges”

– árulta el Lis Wiehl.

Az Egyesült Államoknak szerinte most minden lépését előre kell látnia az oroszoknak, és egy kettős ügynök miatt rengeteg információ veszhet oda.

Hozzátette, hogy több interjú alanya is arra gyanakodik, hogy máris beszivárogtak orosz ügynökök az amerikai hírszerzésbe.

Wiehl harmadik generációs szövetségi ügyész, az édesapja FBI-ügynök volt.

Az ex-FBI ügynök, Jack Thompson a szerzőnek adott interjújában azt mondta, hogy az ügynökségnél eltöltött három évtized után

„nincs oka azt hinni, hogy az FBI-ban, a CIA-ban és az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumában jelenleg ne lenne toborzás. Szinte biztosan állíthatom, hogy az Energiaügyi Minisztériumi dolgozókat külföldi hírszerző szolgálatok toborozták”

– mondta Thompson.

Wiehl szerint ez mindig is így ment, az információkat úgy szerzik, hogy az adott országban élő embereket veszik rá arra, hogy információt szivárogtassanak ki.

Robert Hanssen történetét a következő videóban 10:02 másodperctől hallható a sztorija.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás