promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Metaverzum lesz a jövő valósága? - Az internet hamarosan elavulttá válhat
Borítókép:  Pixabay / Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hatalmas ugrásra készül a Meta: szeretnének szintet lépni a virtuális valóság kiépítésében.

Néhány hónapja, októberben jelentette be a Facebook, hogy anyavállalatát átkereszteli "Meta" névre, ami egyúttal már előrejelzi a Metaverzum jelenségét is. A botrányokban dagonyázó Facebook a gondoktól való megszabadulás közben gőzerővel dolgozik a projekten, ami talán néhány év múlva csak úgy az életünk részesévé válhat, mint ma a közösségi média.

A ''Metaverzum'' nem a Facebook fejéből pattant ki, hiszen már rengeteget hasonló elképzelést valósítottak meg. Most azonban egyre felkapottabb lett a téma és a projekt jelentősségét az is mutatja, hogy eszméletlen pénzeket fektetnek bele a vállalkozók. De mi is az a Metaverzum? 

A Metaverzum egy olyan virtuális valóság, ahol ugyanúgy elmehetsz a boltba bevásárolni, beülhetsz egy kávézóba a barátaiddal csevegni vagy munkához kapcsolód mentingeken is részt vehetsz. Tulajdonképpen szinte minden megtalálható lesz benne, ami a valóságban is, persze redukált formában. Az alternatív valóságban a személyed egy úgynevezett avatar formájában lesz jelen, amit kedvedre alakíthatsz. 

Az internetes univerzum kivitelezése egyelőre még több problémába is ütközik: egyrészt a pénzügyi felügyeletek szabályainak összeegyeztetése és a technológiai fejletlensége, másrészt pedig az emberjogi és pszichológiai aggályok is visszatartják az elterjedését. Annyi bizonyos, hogy rengeteg befektető látja benne a potenciált, így chipgyártók, játékkészítők, kriptoművészek és nagyvállalatok is voksukat adják a terv mellett. 

„Hiszek abban, hogy a metaverzum az internet következő fejezete. […] Persze, lesznek olyan érdekek, amik szemben állnak vele. De olyan lehetőségek és előnyök tárháza lesz, amit el sem tudunk képzelni. Segíteni fogja a kapcsolatokat, segíteni fogja a tanulást, az alkotást, és örömöt fog szerezni”

- mondta Mark Zuckerberg a projekttel kapcsolatban.

Ebben a videóban megtekintheted, ahogyan egy nő 24 órát eltölt a Metaverzum kezdeti formájában lévő birodalmában:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás