promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Margaret Thatcher elkapta a Loch Ness-i szörnyet? - Delfinekkel akart próbálkozni
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Margaret Thatcher vezette kormány egyszer azt tervezte, hogy kiképzett delfinekkel vadászik a Loch Ness-i szörnyre.

Néhány titkosítás alól feloldott dokumentum szerint, amikről először a 2000-es évek elején számoltak be, és a közelmúltban újra felbukkantak az interneten, az 1979-es választások után néhány napon belül a tisztviselők azt javasolták, hogy importáljanak Amerikából palackorrú delfineket, és szereljék fel őket csúcstechnológiás berendezésekkel Loch Ness felderítésére.

Azzal érveltek, hogy ha a speciálisan kiképzett állatok megtalálják Nessie-t, az a helyi turizmus hasznára válna.

David Waymouth, a Környezetvédelmi Minisztérium köztisztviselőjének leveléből Stewart Walkernek a skót Otthoni és Egészségügyi Minisztériumhoz azt gondolják, hogy a kormány engedélyt akart adni a tervre.

Akkoriban Adrian Shine Nessie nyomozó és természettudós azt mondta, hogy szerinte a delfinterv a veterán szörnyvadász, Dr. Robert Rines ötlete volt.

Dr. Rines az amerikai székhelyű Alkalmazott Tudományok Akadémiájának alapítója volt, aki 1972-ben készített egy ma már híres víz alatti fényképet, amin valami nagy élőlény látható a tóban.

A levélben a következőket olvashatjuk:

„Ez a részleg jelenleg fontolgatja két palackorrú delfin Amerikából történő behozatalának engedélyezését a Loch Ness-i szörny felfedezésének céljából. Megbeszélést folytattak az Állattudományi Hatóság emlősszakértőivel, és az engedély megtagadásának nincs természetvédelmi vagy jóléti oka. Nyilvánvaló azonban, hogy vannak más, főként politikai tényezők is, amelyeket érdemes figyelembe venni az engedély kiadása előtt.”

A Skót Nemzeti Levéltár nem tartalmaz feljegyzést a levélre adott válaszról. A New Hampshire-i Alkalmazott Tudományos Akadémia megerősítette, hogy a delfineket mini kamerákkal és villogó lámpákkal képezték ki, amelyek akkor aktiválódtak volna, ha bármilyen nagy tárggyal találkoznak.

Az is kiderült, hogy a köztisztviselők a 80-as évek elején azt tervezték, hogy jogi védelmet nyújtsanak Nessie-nek az orvvadászokkal és fejvadászokkal szemben.

Végül a Loch Ness-i szörnyet nem találták meg, de hoztak egy törvényt, amivel megvédhetik. Eszerint tilos a szörnyeteg tőrbe csalása, lelövése vagy felrobbantása.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás