promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Lapos Föld-elmélet hívei expedícióval bizonyítanák, hogy bolygónk nem gömbölyű
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kétszáz éve nem hajlandók elfogadni, hogy a bolygónk gömbölyű.

Több ezer éve a görögök és más ókori népek is tudták, hogy a Föld gömb alakú. Ennek ellenére ma is léteznek olyanok, akik szentül meg vannak győződve arról, hogy bolygónk egy lapos korong, mi pedig mindannyian egy összeesküvés áldozatai vagyunk.

A Lapos Föld-elmélet hívei a 19. században társaságba is tömörültek, és aligha fogják feladni addig, amíg be nem bizonyítják az igazukat. Egy Samuel Rowbotham nevű angol feltaláló és vallási vezető a Biblia szó szerinti értelmezése alapján hintette el azt a nézetet, miszerint a planétánk egyáltalán nem gömb alakú, hanem korong formájú, középpontjában az Északi-sark helyezkedik el, az óceánokat pedig egy 150 láb magas jégfal akadályozza meg a leömléstől (ezt nevezik a hagyományos tudomány hívei Déli-sarkvidéknek).

Rowbotham szerint a kontinensek egy nagy víztömeg tetején úsznak, azalatt pedig tűz ég. Természetesen a Napról is megvolt a maga külön bejáratú véleménye, központi csillagunkat egy 32 mérföld átmérőjű korongnak tartotta, amely 700 mérfölddel a Föld felett kering állandó magasságban.

A hóbortos feltaláló szerint a Hold valamivel kisebb, és saját fénye van (tehát nem a Nap világítja meg), míg az égbolt lassan forog körbe az Északi-sark körül. A csillagok fénye pedig elképesztően gyenge, csakis abból a távolságból látszik, ahonnan mi nézzük.

Ilyen tudományos ismeretekkel felvértezve döntötte el néhány Lapos Föld-hívő 2019-ben, hogy felkeresi a bolygó peremének tartott jégfalat. Az utazást 2020-ra tervezték, és alighanem csak a globális koronavírus-járvány akadályozta meg őket abban, hogy az expedíciót végre is hajtsák.

Véleményük szerint a jégfalon túl csak maga a nagy sivárság van, hiszen az egész univerzum egy fagyott mindenség, amelyben egyfajta kék oázisként tündököl Földünk. Úgy hiszik, hogy a falon túl is van élet – bár az kérdés, hogy akkor miért nem jönnek át néha hozzánk az ott lakók.

A Lapos Föld-hívők szerint a világegyetemről ma ismert képünk (benne a gömbölyű bolygóval) csak a NASA és más hasonló szervezetek konspirációjának terméke. A szakemberek erre persze rengeteg cáfolattal tudnak szolgálni, lapos Föld esetén például elég lenne három műhold is az égboltra, hogy a GPS navigáció működőképes legyen.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás