promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sosem kaptad el a covidot? Ez lehet a magyarázat
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az amerikai kormány adatai szerint az amerikaiak több mint fele soha nem szenvedett Covid-fertőzésben, ezért a tudósok azon gondolkodnak, vajon azok, akik elkerülték, immunisak-e a vírusra.

A járványnak ebben a szakaszában az emberek jelentős részét megvédik a vakcinák, egy múltbeli fertőzés vagy a kettő kombinációja. Sőt ritka esetekben egyes emberek fertőzés vagy védőoltás nélkül is immunisak lehetnek a koronavírusra. A gyakori mutáció és a tény, hogy az immunitás idővel gyengül, megnehezíti annak megállapítását, hogy hány ember védett adott pillanatban.

Tanulmányok kimutatták például, hogy míg az omikron fertőzések bizonyos fokú immunitást biztosítanak a delta ellen, az omikron képes megkerülni az antitesteket mind a korábbi fertőzésekből, mind a vakcinázásból. A jelenlegi megfigyelési technikák valószínűleg jelentősen alábecsülték az esetek számát is, mivel egyre többen végeznek otthon Covid-tesztet, és nem jelentik be az eredményeket.

Szakértők szerint vannak úgynevezett „szuper” immunitással rendelkező emberek, akik védőoltás nélkül is rezisztensnek tűnnek a vírussal szemben. Ezzel pedig választ kaphatnak arra, hogy bizonyos emberek miért betegszenek meg annyira, míg mások nem, sőt segíthet ellenállóbb vakcinák fejlesztésében is.

Bár nehéz elhinni, hogy a járvány jelenlegi szakaszában ennyi ember még mindig soha nem volt beteg. Lehet, hogy az emberek tünetmentesek voltak, és soha nem tudták, hogy fertőzöttek, vagy hamis negatív eredményt kaptak.

Kiderült, hogy akik korábban érintkeztek másfajta koronavírussal, amik megfázásos tüneteket eredményeztek, jobban ellenálltak ennek a mostani verziónak. Ennek az az oka, hogy a T-sejtek, a szervezet immunválaszának kritikus része, képesek voltak felismerni és megcélozni a korábbi szezonális koronavírusok genetikai elemeit, amelyek történetesen a SARS-CoV-2-ben is jelen voltak. Vagyis nem volt szükségük arra, hogy specifikus antitesteket termeljen a szerveztük.

A vírusokkal szembeni immunitás akkor jön létre, ha a szervezet képes felismerni a kórokozót, és hatékonyan elhárítani a fertőzést vagy betegséget. Az olyan antitestek, mint például az oltásból vagy korábbi fertőzésből származó antitestek, azonnal megtámadják a vírust, amint az bejut a szervezetbe. A T-sejtek egy másik védelmi vonalként működnek, és azon dolgoznak, hogy megállítsák a fertőzés terjedését és a betegségek kialakulását, amint a vírus bejutott a szervezetbe.

A szuperimmunitás tanulmányozása segíthet az omikron elleni küzdelemben, és az aggodalomra okot adó bármely jövőbeni változata ellen is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás