promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tudod, hol van Magyarország legnagyobb, atombiztos óvóhelye? Erre biztos, hogy nem gondoltál volna
Borítókép:  Profimedia / Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Talán nem is tudsz róla, de jártál is benne.

A hetekkel ezelőtt kitört orosz-ukrán háború, majd az egyre sokasodó rossz hírek után az emebrek természetesen Magyarországon is kíváncsiak arra, hogy vajon hol találhatók atombunkerek az országban. Sőt, korábban még Csernobillal és az atomerőművel kapcsolatban is rengeteg rossz hírt közölt a sajtó. Az atomháború, az atomfegyverekre való utalás pedig az orosz-ukrán konfliktus óta nagyon felkapott témák.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy Szlovákiában például eképesztően megugrott a házibunkerek iránt a kereslet. A Bumm.sk nyomán a hírről tudósító 444 cikkéből pedig az is kiderült, hogy szomszádunkban összesen 1500 ellenálló és gázbiztos óvóhely található, ennek jó része, a negyede Szlovákia fővárosában, Pozsonyban. Az óvóhelyek összesen 250 ezres kapacitással rendelkeznek.

Hogy ez mit jelent pontosan?

Azt, hogy például a szlovák fővárosban 45 ezer embert tudnának befogadni, míg például Kassán 25 ezret.

Persze azonnal megfogalmazódhat bennünk a kérdés, hogy Magyarországon hol van a legnagyobb atombunker? A Blikk korábban egy nagyobb, képes anyagban, Gulyás Atilla, a Metró Közlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke (aki korábban az Astoria megálló szolgálati vezetőjeként az egyik legfőbb felelős lett volna vészhelyzet esetén) szakszerű körbevezetése mellett mutatta be Magyarország legnagyobb óvóhelyét, amely Budapest alatt van. Akár 220 ezer ember védelmét is képes ellátni a 2-es és a 3-as metró alagutakban kialakított óvóhelyi rendszer.

Az alaugtak teljes izolációjához pedig most is ott vannak a megfelelő szerkezetek, hiszen, mint azt a riportban Gulyás Attila is elárulta, a mozgólépcsők tetején és alján most os ott vannak a hatalmas léglökés álló, ólommal bélelt zsilipkapuk. Méghozzá a felszedehető járólapok takarásában, így viszont fel sem tűnhet az utasoknak.

A Blikk cikkében még egyéb érdekes információk mellett grafikákat is mutatnak, amelyen látszik, hogy működne óvóhelyként a budapesti metróhálózat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás