promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fordított szivárványt mutatott a NASA – valami véglegesen megváltozott a Földön?
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A szokatlan jelenségre igyekeztek megnyugtató magyarázatot adni.

Szivárvány akkor keletkezik a Földön, ha az eső- vagy páracseppek prizmaszerűen megtörik a napfényt, amitől az a színeire bomlik. A bámulatos jelenség általában félköríves, amelynek külső része vörös, míg a belső ibolya.

A szivárvány egy kapuboltozathoz hasonlóan jelenik meg előttünk, vagyis a két vége a talajhoz látszik közelíteni. Éppen ezért meglepő az a NASA által közzétett fotó, amelyen a szivárvány „mosolyogni” látszik, vagyis éppen az ellenkező irányba, felfelé hajlik.

Fotó: NASA / Marcella Giulia Pace

Vajon mindez arra utal, hogy valami végképp megváltozott a Földünkön? Szerencsére egyáltalán nem erről van szó, ilyen jelenséggel akkor találkozhatunk, ha jég is található a levegőben. A hatszögletű jégkristályok törik meg ilyen furcsa és szokatlan módon a napfényt.

A NASA által bemutatott képet egyébként Szicíliában készítette Marcella Giulia Pace olasz tanárnő. Igazából nem is szivárvánnyal van dolgunk ebben az esetben, hanem a halo nevű optikai jelenséggel, amely a Nap vagy a Hold körül szokott megjelenni. Okozói a 8–12 kilométeres magasságban képződő fátyol- és pehelyfelhőkben lévő jégkristályok.

A NASA-nak annyira megtetszett a szemfüles tanárnő fotója, hogy a közelmúltban a nap csillagászati képének választotta. Amióta egyébként beindult a tömeges légiközlekedés, a halojelenség is gyakoribbá vált, ugyanis a kondenzcsíkok miatt keletkező mesterséges felhők is előidézhetik.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás