promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy sellő összeaszott múmiája hozta zavarba a japánokat, hamarosan vizsgálat alá veszik – videó
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A leletet 300 éve őrzik egy templomban, és csodatévő erejűnek tartják.

Egy riadtan az arcához kapó sellő maradványainak tűnik az a múmia, amelynek korát nagyjából 300 évesre becsülik. A lelet zavarba hozta a tudósokat is, már csak a körülötte keringő legendák miatt is.

A szóbeszéd szerint halhatatlanság lesz a jutalma annak, aki eszik a múmia húsából. A mindössze 30 centiméter hosszú maradványok elég borzasztó állapotban vannak, de elképzelhető, hogy valakinek elbírja a gyomra a falatozást, cserébe az örök életért.

Az állítólagos sellőre a japán Sikoku szigetén találtak rá 1736 és 1741 között, jelenleg pedig Aszakucsi város templomában őrzik. Az a furcsa benne, hogy az arca emberi, a kezei is, a tűhegyes fogai viszont már nem annyira, míg a halfarok egészen bizarr kiegészítője a lénynek.

A kutatók hamarosan CT-szkenner alá teszik a maradványokat, abban bízva, hogy a komputertomográfia segítségével felfedhetik a titkait. Néprajztudósok is bekapcsolódnak a munkába, mert a sellők fontos helyet foglalnak el a japán folklórban, és a leletnek vallási jelentősége is van.

Állítólag 1903-ban egy élő sellő akadt egy halászhálóba a Kócsi prefektúra (Japán déli részének) partjai mentén. A halászok elvitték Oszakába, mert nem tudták, mi az, és ezért eladták, mint egy különleges halat. Talán ez a múmia is így kerülhetett a templom birtokába.

A főpap elárulta, hogy négy évtizede még egy üvegfalú tárolóban állították ki, ma azonban már tűzbiztos ládában őrzik a furcsa leletet. Imádkoztak is hozzá a koronavírus-járvány idején, mert a sellőknek betegségűző képességet is tulajdonítanak.

A magas rangú egyházi ember úgy gondolja, hogy a múmiát az Edo-korban mesterséges módon készítették. Nem hiszi, hogy valódi sellő volna, feltehetőleg Európába szánták egyfajta egzotikus japán árucikként.

A kutatók is arra gyanakszanak, hogy különféle állati testrészekből rakták össze, és a közelgő vizsgálat azt is kideríti majd, milyenekből. A felsőtest alighanem majomé lehet, az alsó pedig halé – ha viszont nem, az újabb fejtörésre szolgáltathat okot.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás