promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy sziget másfél kilométerrel délebbre került, és senki sem érti a rejtélyes dolgot
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A brit haditengerészet figyelt fel a különös esetre.

A Nagy-Britanniához tartozó, lakatlan Henderson-sziget a Csendes-óceán kellős közepén található, nem is túl messze a Húsvét-szigettől. Annak a kétes hírnévnek örvend, hogy Földünk legszennyezettebb területének számít, egész egyszerűen azért, mert az óceánon vándorló műanyaghulladék és más szemét többnyire a partjain köt ki.

A brit haditengerészet a közelmúltban más problémát is talált a szigettel kapcsolatban: 85 év után derült ki róla, hogy rossz helyre van berajzolva a térképen. Az egyik hajójuk, a HMS Spey radarjai, illetve a GPS műholdak is megerősítették, hogy a földdarab nyilvánvalóan máshol van, mint azt eddig tudták.

Fotó: Profimedia

Az eltérés nem is kicsi, az 1937-ben megadott adatokhoz képest körülbelül másfél kilométerre délebbre található a valódi pozíciója. Ennek okát nem igazán értik, most arra gyanakodnak, hogy 85 éve a légi felvételeket készítő térképészeti repülőgép rosszul határozta meg a saját pozícióját, és ez okozhatja a komoly differenciát.

Mivel közvetlenül a második világháború előtti időszakban történt mindez, akár szándékos „hamisításról” is szó lehet, bár nem valószínű. Több állam (például Oroszország) esetében is hallhattunk efféle csalásról, egész egyszerűen azért, hogy a térképek ne segíthessék az ellenséget egy-egy terület megtalálásában, bombázásában.

Annak ellenére, hogy a Henderson-szigeten nem él senki, az emberi civilizáció alaposan rajta hagyja a keze nyomát. Becslések szerint naponta mintegy 270 darab műanyag palack és más szemét sodródik ki a partjaira, így már 40 millió hulladék csúfítja el a környezetet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás