promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Erzsébet királynő élete valóban veszélyben volt? – Érdekes eredményeket közölt egy kutatás a jóslatokról
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Sokféle jóslattal találkozhatunk nap mint nap, de vajon mennyire hihetünk nekik?

Olykor mindannyian vágyunk arra, hogy előre lássuk, mi fog történni velünk a jövőben. Szeretnénk tudni, hogy gazdagok leszünk-e, megtaláljuk-e majd az igaz szerelmet, hány gyermekük lesz, és ezekhez hasonlók. Persze legtöbbször pozitív kimenetelre számítunk, és általában a negatív jóslatok esetén próbáljuk elhessegetni a gondolatot, vagy azonnal kétségbe vonjuk a jóslás észszerűségét. De mennyire bízhatunk a jóslatokban tulajdonképpen? Beválnak ezek a misztikus előrevetítések, vagy csak a képzelet szüleményei?

Az Australian Skeptics Inc. elnevezésű kutatócsoport vizsgálta meg tudományosan a jóslatok eredményességét. A vizsgálatba több, mint 3500 jóslatot vontak be, amiket különböző helyekről gyűjtöttek össze 2000 és 2020 között: tévéműsorokból, rádióműsorokból, bulvárújságokból és női magazinokból. 

Mint kiderült, az eredmények rámutattak, hogy a jóslatoknak csak a 11 százaléka vált valóra.

Ez a szám már csak azért is elég csekély, mert azt sem tudhatjuk, hogy ezekből a jóslatokból mennyinek volt belátható esélye a beteljesülésre. Például, ha azt jósolták meg, hogy II. Erzsébet királynő a jövő héten buggyantott tojást fog reggelizni hétfőn, akkor jó eséllyel be is következhetett a jövendölés. Ezzel ellentétben a kutatásban tényleg előfordult olyan jóslat, miszerint a királynő vagy Barack Obama életét fogja veszíteni – ezek közül egyik sem történt meg.

Ami pedig még ennél is meglepőbb, hogy a kutatás rámutatott a jövendőmondók rossz teljesítményére mindenki mással szemben. Tehát azok, akik nem vallották magukat médiumnak, egyszerűen csak tippszerűen jósoltak a vakvilágba, még nagyobb sikerrel is jártak. Ezek alapján tehát könnyen levonható a következtetés, hogy a jóslatok nagy része csak a véletlenen alapszik.

De akkor mégis miért ennyire vonzóak számunkra ezek a jövendölések?

Egészen egyszerűen arról van szó, hogy az emberek szeretnének hinni abban, hogy megtudhatják, mi fog velük történni a távoli jövőben. Mindannyian szeretnénk kiszámítható eseményeket az életünkkel kapcsolatban. Másfelől pedig a jóslatokban való hit segít az élettel kapcsolatos felelősséget levenni a vállunkról, ami nem mindig vezet jóra.

Persze van olyan is, hogy különös módon tényleg beigazolódnak a jövendőmondók látomásai. Ilyen érdekes eset például a Simpson család sorozat, amiben több olyan történést is levetítettek azelőtt, hogy az tényleg megtörtént volna. A tényeket pedig megtekintheted az alábbi videóban:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás