promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Összecsináltuk volna magunkat, ha ilyen krokodilszerű őshüllőkkel kellett volna együtt élnünk
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Kelet-Afrikában fellelt szörnyeteg kora egyik legnagyobb ragadozójának számított.

Krokodilszerű új faj maradványaira bukkantak Tanzániában. Az őshüllők 240 millió éve népesíthették be a mai Kelet-Afrika területét, vagyis jóval az ember megjelenése előtt. Szerencsénk volt, mert halálos ellenségeink lehettek volna.

Az erős állkapcsokban elhelyezkedő pengeéles fogak nemcsak a húst, izmokat, de a csontot is képesek lehettek átroppantani. Az őshüllő-lelet valójában már 1963-ban felbukkant a Ruhuhu folyó medencéjéből, ám tudományos leírására csak mostanában került sor.

Birminghami kutatók végezték el az átfogó vizsgálatot a közel 5 méter hosszú ősállaton, amely valóban egy krokodil és dinoszaurusz keverékének tűnik. A kissé nyelvtörő Mambawakale ruhuhu nevet kapta a szakemberektől, a szuahéli szavakkal Tanzánia előtt tisztelegtek.

Az Archosauriák közé tartozó lény a 75 centi hosszú koponyacsontjába ékelődő valódi gyökeres fogakkal rendelkezett, négy lábon járt, és igen gyors mozgású volt. A hosszú farkú őshüllő a középső triász időszak egyik legnagyobb ragadozójának számított.

Az új fajnak számító lény a mai krokodilokkal és madarakkal egyaránt rokonságban áll. Az ilyen típusú állatok nagyjából 300 millió éve bukkantak fel először a karbon földtörténeti időszakban, majd a középső triászban kezdtek el diverzifikálódni, sokszínűbbé válni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás