promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Örökre elbúcsúzhatunk a rossz fogaktól, ha beválik ez a találmány
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az emberiség fele küzd fogproblémákkal, de hamarosan javulhat a helyzet.

Mesterséges fogzománcot fejlesztettek ki, amely keményebb és tartósabb az igazinál, pedig már az is az emberi szervezet legkeményebb anyagának számít. Ha elterjed ez a szuper találmány, az gyökeresen átalakíthatja az emberek életét.

A 96 százalékban ásványi anyagból álló fogzománc a fogaink legkülső védelmi vonala, amely a belső rétegeket védi. Az öregedés, illetve a helytelen táplálkozás következményeként folyamatosan kopik, illetve az összetétele is gyengül, ez vezet a rágószerveink kilyukadásához.

A mostani új fejlesztés nemcsak örökéletűvé teheti fogainkat, de katonai páncélzatokhoz is felhasználhatják, vagy járművek, különféle felületek erősebbé tételéhez. A kutatók korábban aminosavból felépülő peptidekkel próbálták utánozni a fogzománc összetételét, de az zsákutcának bizonyult, a közelmúltban született új anyag létrehozásánál ezért extrém magas (300 Celsius-fokos) hőmérsékletet alkalmaztak az összetevők összeházasítására.

Ezután az anyagot elképesztő nyomásnak tették ki, és így állapították meg, hogy az eredeti fogzománcnál is strapabíróbb. Az emberi test sajnos képtelen a fogzománc újjáépítésére, ezért jelent óriási áttörést annak a mesterséges leutánzása.

Szakértők szerint az emberiség fele szenved fogproblémáktól, ami természetesen kihat az életminőségükre is. A régóta alkalmazott fogtömés egyértelműen jó megoldás, de az sohasem biztosít olyan kemény, mégis rugalmas védelmet, mint a zománc.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás