promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Óriási felfedezés – Sertés agysejttel gyógyítottak meg egy epilepsziás oroszlánfókát
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elképesztő műtéttel mentették meg egy oroszlánfóka életét. 

Cronutt egy kísérleti terápián vett részt, amely az egyre súlyosbodó epilepsziás rohamait akarta megszüntetni, amik miatt már enni sem tudott. Az úttörő kísérleti eljárás során egészséges sertés agysejteket ültettek át az oroszlánfóka sérült agyába.

A beavatkozás sikeres volt, Cronutt állapota jelentősen javult a transzplantáció után. Egy évig figyelték meg, ezalatt az idő alatt pedig nem voltak rohamai. Így a tudósok abban bíznak, hogy az eljárás epilepsziás emberek meggyógyításában is segíthet majd.

Cronutt először azután mutatta az epilepszia tüneteit, amikor szerencsétlenségére algával találkozott a kaliforniai tengerparton, ami pedig tele volt neurotoxin domoinsavval. Egy 2013-as tanulmány szerint ez a baktérium agykárosodást okozhat a kaliforniai oroszlánfókákban.

2020-ban már az eutanázián gondolkoztak, mert annyira elhatalmasodtak rajta a tünetek, hogy a kísérleti kezelés az utolsó esélye volt. 4 injekcióval 200 ezer sejtet fecskendeztek az agyába. A kezelést korábban csak egereken alkalmazták, azok mind sikerrel kigyógyultak az epilepsziából.

Cronutt eredményei is nagyon jók, egy éve rohammentes és a testsúlyát is kezdi visszanyerni.

Még rengeteg kísérletre van szükség, mielőtt a gyógymódot embereken is kipróbálhatnák, de az oroszlánfóka esete bizakodásra ad okot.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás