Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Lehet, hogy nem is olyan környezetbarát az elektromos autód, mint hitted

Lehet, hogy nem is olyan környezetbarát az elektromos autód, mint hitted

Tech & Tudomány

Lehet, hogy nem is olyan környezetbarát az elektromos autód, mint hitted

Tech & Tudomány

D. Szilvi 07:37

Az elektromos autókra úgy tekintünk, amik új korszakot nyitnak, és sokkal kevésbé terhelik meg az környezetet, mint az elődeik. A legújabb adatok viszont meglepőek lehetnek, kiderült, hogy egyes helyeken többet szennyeznek, mint a benzines modellek.

A Radiant Energy Group (REG) adatai szerint Európában, ahol a világon a leggyorsabban nőnek az eladások, a lengyelországi és koszovói elektromos járművek valójában több szén-dioxidot termelnek, mert a hálózatok, amiket használnak, meglehetősen szénfüggőek.

Szerencsére azért a kontinens más részein jobb a helyzet. A legjobban Svájc áll, ahol 100 százalékos a megtakarítás, de csak egy kicsit maradt le Norvégia 98 százalékkal, Franciaország 96-tal, Svédország 95-tel és Ausztria 93 százalékkal.

A lista alján Ciprus áll 4 százalékkal, Szerbia 15 százalékkal, Észtország 35 százalékkal és Hollandia 37 százalékkal. Magyarország középtájon helyezkedik, 70 százalék körül.

Az adatokból az is kiderült, hogy Európa legnagyobb autógyártója, Németország esetén egy elektromos járművezető, ami a megújuló energiaforrásokra és a szén keverékére támaszkodik, 55 százalékos üvegházhatásúgáz-megtakarítást ér el.

A szén-dioxid-kibocsájtás mértéke attól függ, hogy milyen táphálózatokat használnak a töltésre, és a járműveket melyik napszakban töltik.

A délutáni töltés – amikor több a napsütés és nagyobb a szél – 16-18 százalékkal több szén-dioxidot takarít meg, mint az éjszakai, amikor a hálózatok nagyobb valószínűséggel működnek gázzal vagy szénnel.

A lítium-ion akkumulátorok csak körülbelül négy órán keresztül képesek teljes kapacitással energiát tárolni, ami azt jelenti, hogy még azok az országok is, amelyek napközben jelentős mennyiségű nap- és szélenergiát szereznek be, küzdenek az éjszakai töltés fenntartásával.

Borítókép: Illusztráció/Profimedia