Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

A 95 éves David Attenborough elment a sivatagba, ahol rábukkant egy döbbenetes növényre

A 95 éves David Attenborough elment a sivatagba, ahol rábukkant egy döbbenetes növényre

Tech & Tudomány

A 95 éves David Attenborough elment a sivatagba, ahol rábukkant egy döbbenetes növényre

Tech & Tudomány

Promotions 21:01

A cserje egészen speciális képességgel rendelkezik, de csak így képes a túlélésre.

Szerencsére nem nyugszik a természettudós és televíziós legenda, Sir David Attenborough. 95 évesen is vette a fáradságot, hogy elutazzon egy Isten háta mögötti sivatagba, ahol aztán rá is bukkant egy döbbenetes növényre.

A zöld bolygó (The Green Planet) című műsor újabb részét készítve valójában egy olyan helyre jutott el, ahol már 40 esztendeje járt. Most igazából csak azért ruccant ki ismét a kaliforniai Mojave-sivatagba, hogy felkeresse egy régi „ismerősét”.

Az Egyesült Államok délnyugati részén lévő kopár terület arról nevezetes, hogy évente csupán 330 mm csapadék hullik rá. Itt található az USA legalacsonyabban fekvő és legmelegebb területe, a Death Valley (Halál-völgy) is. Ennek ellenére a zord sivatag mintegy 1800 növényfaj otthonául szolgál.

Közéjük tartozik Attenborough említett „ismerőse” is, a kreozotcserje (Larrea tridentata), amely kiválóan alkalmazkodott a mostoha, száraz körülményekhez. Feltehetőleg senki sem nyírta rendszeresen azon az elhagyott vidéken, ezért igazán megdöbbentő, hogy

csupán 6 millimétert növekedett azóta, hogy a természettudós az 1980-as években utoljára meglátogatta.

Fotó: BBC / The Green Planet

A kreozotcserje egyébként Földünk legősibb teremtményei közé tartozik, vagyis bőven volt ideje hozzáidomulni a környezetéhez. Ügyesen gazdálkodik a rendelkezésére álló szűkös vízkészlettel, minimalizálva növekedését.

„Vannak olyan növények, például a kreozotcserje, amely elhatározza, hogy egyszerűen hibernálja magát a ritka esőzések között. Két csapadékhullás között pedig akár öt év is eltelhet”

– emelte ki a varázslatos növény egyik elképesztő tulajdonságát Attenborough.

Borítókép: Profimedia