promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Újra megszólalt a Csollány Szilveszter oltottságáról beszélő orvos: létezik jobb immunizáló, mint a vakcina
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A régi oltóanyagok már nem olyan hatékonyak az új variánsok esetében?

Eddig egyedül a szegedi kutatóorvostól, Dr. Letoha Tamástól kaptunk megbízható információkat a koronavírus-fertőzéssel december óta kórházban kezelt Csollány Szilveszter tornászbajnokról. A Pfizerrel egy évtizede együtt dolgozó szakember most ismét megszólalt, ezúttal az omikron variánsról mondott döbbeneteseket.

„Cyrille Cohen izraeli vezető immunológus szerint a 30 mutációval rendelkező Omicron időszakában, amely fertőzése ellen az eredeti tüskefehérje fókuszú vakcinák már kevésbé védenek, az oltási útleveleket ki kell vezetni”

– írta Letoha Tamás az egyik friss Facebook-posztjában. Úgy tűnik, ő is osztja azt a véleményt, hogy az eddigi hibákból tanulni kell, és olyan orrnyálkahártyán is alkalmazható vakcinákat kell fejleszteni, amelyek jobban utánozzák a természetes fertőzést.

„Cohen szerint a relatíve enyhe tüneteket produkáló Omicron jobban immunizál, mint a vakcina”

– idézte az izraeli immunológust a magyar szakember. Az egyik hozzászóló ehhez gyorsan hozzá is fűzte, hogy az orrpumpás megoldás már korábban is felmerült, de valamiért akkor elvetették az ötletet. Talán nem kalkulálták bele, hogy a vírus így megszelídül, és az oltás helyett valami egyszerűbb megoldást kellene választani.

Letoha doktor a Pfizer és a Merck gyógyszergyárak által is támogatott amerikai kutatók adataira hivatkozva azt is ismertette, hogy az omikron variáns fertőzéssel járó SARS-CoV-2 fertőzések jelentősen csökkentették a súlyos klinikai esetek kockázatát és lerövidítették a kórházi tartózkodás időtartamát. Ez is azt támasztja tehát alá, hogy az új vírusmutáció valóban immunizál.

A szegedi kutatóorvos végül kitért a 12–15 éves korosztály oltásának problémájára is. Több mint 30 angol tudományos szakember, orvos és parlamenti képviselő ugyanis arra szólította fel nyílt levélben az angol kormány vakcinázási felügyeletét, hogy vizsgálja felül a COVID-oltás bevezetését az egészséges 12–15 éves korosztály esetében.

Tapasztalataik szerint az új tudományos bizonyítékok azt mutatják, hogy a szívizomgyulladás kockázata a fiatal férfiaknál és fiúknál akár 14-szer magasabb a gyerekkori mRNS oltások után, mint egy fertőzést követően.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás