promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tudtad? Ha megmentesz egy laptopot, a Földet mented meg
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az Európai Unió felismerte, hogy a használt laptopok és tabletek javítása a klímasemlegesség kulcsa.

A koronavírus járvány szinte minden iparágban jelentős változásokat hozott, ez az IT szektorban sem alakult másként. A legtöbb, jelentős veszteséget szenvedő iparággal szemben, itt a szereplők jó része inkább növekedésről számolt be, hiszen a gyorsan megszokottá vált otthoni munkavégzéshez több eszköz és kapcsolódó szolgáltatás szükséges.

Az első hullám alatt a hirtelen felfutó kereslet, majd később a chip hiány a számítógépek és alkatrészeik piacán is jelentős drágulást hozott magával. A leginkább keresett otthoni eszközök, a laptopok ára akár 50%-al is emelkedett, és mellette volt időszak, amikor az eladásra kínált gépek - legyen az új vagy használt - beszerzése is nehézkes volt.

A helyzethez alkalmazkodva egyre többen döntöttek a meghibásodott laptopok javíttatása mellett, ami még magasabb alkatrész árak mellett is kifizetődőnek bizonyult. Előkerült sok gép a szekrény mélyéről, vagy éppen a munka közben meghibásodott laptoppal kerestek fel sokan egy laptop szervizt.

„Mivel a legtöbb esetben a javítás ára töredéke egy új gép beszerzésének, érezhető növekedést tapasztaltunk szervizünkben a COVID kezdete óta”

- nyilatkozta Nagy Attila, a zuglói Doctorhouse laptop szerviz vezetője.

A megjavított laptopokkal nem csak a felhasználók és a szervizek járnak jól, hanem a környezetünk is, hiszen ezzel jelentősen lehet csökkenteni a veszélyes hulladékok okozta terhelést. Az EU is felismerte, hogy a háztartási készülékek, különösen a laptopok és tabletek javítása nem csak anyagi szempontból kívánatos, hanem ez a 2050-re előirányzott klímasemlegesség eléréséhez is egy jelentős lépés. Ezzel összhangban az Európai Bizottság a „jog a javításhoz”-szabályozás tervezetét jelentette be 2021-ben, mellyel kötelezik a gyártókat a könnyebben vagy egyáltalán javítható készülékek forgalmazására.

„A gyártók és hivatalos szervizeik sok esetben a komplett készüléket vagy fődarabot cserélnek javítás helyett, ami a fogyasztóknak és az EU-s irányelveknek sem megfelelő megoldás, amíg a helyzet nem változik a független szervizek jelentenek ésszerű alternatívát”

- tette hozzá Nagy Attila.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás