Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Megdöbbentő dolog derült ki a koronavírus omikron variánsáról – Igaza van a tudósoknak?

Megdöbbentő dolog derült ki a koronavírus omikron variánsáról – Igaza van a tudósoknak?

Tech & Tudomány

Megdöbbentő dolog derült ki a koronavírus omikron variánsáról – Igaza van a tudósoknak?

Tech & Tudomány

Baranyecz János 12:52

Egy kínai tanulmányban felfedték az omikron variáns lehetséges eredetét, de az elmélet heves vitákat gerjesztett tudományos körökben.

Amióta Magyarországra is betört a koronavírus omikron variánsa, azóta egyre többen félnek a megbetegedéstől, hiszen ez a még nem teljesen kiismert mutáció a jelenlegi információk szerint jóval „sunyibb”, mint az eddigiek: a tünetei alapján mondhatni egyszerű náthának álcázza magát, így nehéz megmondani, hogy az ember csak megfázott, vagy valami jóval komolyabb dologról van szó – ráadásul aggasztóan gyorsan terjed.

Az omikron variánssal kapcsolatban még rengeteg kérdésük van a tudósoknak, de most egy kínai tanulmány megválaszolhatja az egyik legfontosabbat: a benne foglalt elmélet szerint egerekben fejlődhetett ki ez a mutáció, ami azt jelenti, hogy az ember átadta a vírust az állatnak, ami tovább fejlődött benne, majd valamilyen módon visszakaptuk a fertőzést.

A kínai szakemberek azzal indokolják ezt, hogy az omikron jobban hasonlít az egerekben kialakult vírusra, mint az emberekben kifejlődöttre. Viszont sok szakértő nem ért egyet ezzel, mivel állítólag az egerek nagyon nehezen tudják elkapni a koronavírust, de laboratóriumi körülmények között volt már rá példa, hogy sikerült megfertőzni pár példányt – rögtön fel is merült, hogy esetleg egy kísérleti állat miatt jött létre az omikron variáns, de ez egyelőre még csak egy pletyka szintű feltételezés.

Borítókép: Illusztráció / Profimedia

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria